«Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχωρεί και συνέχισε:

«Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα».

Η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για σεξουαλική βία από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση, ύστερα και από τη νέα (δεύτερη) μήνυση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού από 25χρονο (σήμερα) άνδρα που τον κατηγορεί για βιασμό όταν ήταν 14 ετών.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των καταγγελιών.

Σκουρολιάκος: Δεν διόρισα εγώ τον Λιγνάδη

Απάντηση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά τα όσα δήλωσε για τον Δημήτρη Λιγνάδη έδωσε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ανέφερε πως: «Με αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μενδώνη διερωτήθηκε εάν ως ηθοποιός γνώριζα για τον βίο και πολιτεία του κ. Λιγνάδη από κουτσομπολιά και φήμες και το απέκρυπτα.

Να διευκρινίσω ότι ανήκω σ’ εκείνους που τη δουλειά τους την κάνουν χωρίς κουτσομπολιά, φήμες και άλλα συναφή. Δεν είμαι όμως εγώ που διόρισα τον κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και δεν οφείλω εγώ ν’ απαντήσω αλλά εκείνοι που τον επέλεξαν».

Τσίπρας: Η κ. Μενδώνη επέλεξε σήμερα να αυτογελοιοποιηθεί

Για «αυτογελοιοποίηση» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια και θα προβληθεί σήμερα το βράδυ.

«Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί, είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του, είτε για να αυτογελοποιηθεί. Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο. Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης», αναφέρει ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα, μας την έδωσε απλόχερα η κα Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος».

«Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του… Κάποιος όμως τον έβαλε. Κάποιος κατήργησε το νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά του Μάη του ’19, αμέσως, τον Ιούλιο-Αύγουστο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Για να δώσει με ανάθεση σε αυτόν τον άνθρωπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού. Άρα πόσο υποκριτικό είναι όλο αυτό;».

«Πόσο μεγάλη αξία θα είχε αυτό που έκανε σήμερα η κ. Μενδώνη αν το έκανε πριν από ένα μήνα; Αν με το που βρήκαν όλη αυτή τη δύναμη ψυχής αυτοί οι άνθρωποι να ανοίξουν το στόμα τους, δεν έσπευδε να το κουκουλώσει όλο αυτό; Αν δεν έσπευδε να διαβεβαιώνει με γραπτή της δήλωση τέσσερις ημέρες πριν αναγκαστεί σε παραίτηση ο κ. Λιγνάδης, ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα θέμα και δεν ασχολείται με φήμες; Αν δεν είχαμε στις 6 του Φλεβάρη την παραίτηση Λιγνάδη και ταυτόχρονα το “ραβασάκι” στην αίθουσα σύνταξης της δημόσιας τηλεόρασης να λένε “προς θεού, μην βάζετε φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με τον Μητσοτάκη και την Μενδώνη;”. Γιατί αυτοί είναι “οι άλλοι”».

«Έχουμε παιδιά. Δεν είναι παίξε-γέλασε αυτή η βαναυσότητα. Βγες, λοιπόν και πες. Διότι γνωρίζαμε όλοι τη προσπάθεια να κουκουλωθεί από τα μέσα ενημέρωσης και αυτή την απόπειρα που γινόταν με απειλές απέναντι στους καταγγέλλοντες, στους δικηγόρους, στους δημοσιογράφους, να βγεις και να πεις “εδώ μια κόκκινη γραμμή”», σχολιάζει ακόμη -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη στα περιφερειακά κανάλια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «απόπειρα κουκουλώματος» και όπως λέει «αυτή η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου πραγματικά είναι θλιβερή, να βγαίνει και να κομπιάζει και να μην μπορεί να πει το όνομά του, λες και δεν έχει όνομα και να ισχυρίζεται ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Ποιοι είναι προσωπικοί οι λόγοι;».

Ηλιόπουλος: «Ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε»

«Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης», χαρακτηρίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του, τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού «ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε».

«Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική», προσθέτει.

«Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης

«Η μόνη απόπειρα συγκάλυψης- και είναι γνωστή στο πανελλήνιο- είναι η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας, εγγράφως μάλιστα, να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Είναι πραγματικά θλιβερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει κομματικό χρώμα σε μια υπόθεση η οποία θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι”, ενθάρρυνε τα στόματα να ανοίξουν. Και θα λάβει κάθε θεσμικό μέτρο ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Οσο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως, το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι στη διάθεσή της», αναφέρει σε ανακοίνωση της το Γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση υποκρίνεται

Με τη φράση «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές», το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα όσα ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, επικεφαλής μέχρι πρότινος Πολιτιστικών Οργανισμών.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλης Όθωνας, απέδωσαν την ευθύνη στον πρωθυπουργό, καθώς υποστήριξαν πως με δική του εντολή τοποθετήθηκε ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με καταγγελίες εις βάρος του και δικαστικές εκκρεμότητες στο Εθνικό Θέατρο.

«Όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Δόθηκε εντολή στη κ. Μενδώνη να το συγκαλύψει, όμως βλέπουν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και τώρα αποστασιοποιούνται», ανέφεραν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει θεσμικές πρωτοβουλίες για να απολογηθούν όσοι έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές.

«Η κυβέρνηση ψάχνει για φταίχτες, πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη» τόνισαν.

ΚΚΕ: Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει στη συνέχεια:

«Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

Κονιόρδου: Η κ. Μενδώνη να αναλάβει τις ευθύνες της

«Περιμέναμε σήμερα η κα Μενδώνη να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί καθώς παρακολουθούμε εδώ και μέρες, εμβρόντητοι, μετά τις συγκλονιστικές καταγγελίες εις βάρος του κου Λιγνάδη, την προσπάθεια δικαιολόγησης και συγκάλυψης του», δηλώνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

«Αντιθέτως, την βλέπουμε τώρα να μετακυλύει με εξοργιστικό θράσος την δική της εγκληματική ευθύνη σε αυτούς που συμμετείχαν σαν εργαζόμενοι καλλιτέχνες στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Η κα Μενδώνη προχωράει απο αυθαιρεσία σε αυθαιρεσία.

Μετά την αλλαγή της απόφασης για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, γεγονός που μας εξέθεσε διεθνώς, μετά το αχαρακτήριστο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, που φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, μετά την αυταρχική αναλγησία της για τον χώρο και τους καλλιτέχνες του σύγχρονου πολιτισμού, μετά την κατάργηση του διαγωνισμού για την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, η αλαζονική αυθαιρεσία της δεν έχει κανένα φραγμό.

Ενώνω κι εγώ την φωνή μου με τους άξιους συναδέλφους μου καλλιτέχνες και καλώ την κα Μενδώνη να παραιτηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει η Λυδία Κονιόρδου .