Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών αναπτυξιακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φλωρεντία συμμετέχει, εκ μέρους της Ελλάδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε ότι «βασικό θέμα συζήτησης είναι η αναπτυξιακή ατζέντα η οποία έχει αναδειχθεί σε κύρια προτεραιότητα της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής, αφού οι διαβουλεύσεις στα διεθνή φόρουμ αφορούν τόσο τη διαδικασία αναθεώρησης των κύριων στόχων της περιόδου 2000-2015 όσο και τον προσδιορισμό νέων στόχων, για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αναπτυξιακής ατζέντας για μετά από το 2015 και μέχρι το 2030».

«Για την περίοδο μετά το 2015 θα πρέπει να εξισορροπηθεί η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεροντόπουλος υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, όσον αφορά την αναπτυξιακή συνεργασία, ο μεγαλύτερος δωρητής σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεισδοχή των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, δημιουργώντας σε αυτές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ώστε να εμποδιστεί, μελλοντικά, η δημιουργία νέων μεταναστευτικών ροών, με ουσιαστική καταπολέμηση της φτώχειας» πρόσθεσε ο Έλληνας υφυπουργός.

Από τη συνάντηση αυτή των Ευρωπαίων υπουργών στη Φλωρεντία, προέκυψε, για μια ακόμη φορά, η κοινή ευαισθησία Ελλάδας και Ιταλίας στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Ο κ. Γεροντόπουλος δέχθηκε, τέλος, τα συγχαρητήρια του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Άντρις Πίμπαλγκς, για το ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπόρεσε να επιτευχθεί το κλείσιμο οργανισμού ο οποίος μετέφερε -υποτίθεται- βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, με αδιαφανείς, όμως, διαδικασίες και με έργο που δεν δικαιολογούσε το συνολικό του κόστος.