Κύκλο επισκέψεων σε Υπουργεία τα οποία απέκτησαν νέους πολιτικούς προϊσταμένους κατά την πρόσφατη αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος κάνει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό θα βρεθεί σήμερα στις 12.00 στο υπουργείο Εργασίας σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα που στόχο έχει να αναδείξει φλέγοντα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως οι απονομές συντάξεων, τα εργασιακά, το νέο μοντέλο στις επικουρικές συντάξεις και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην μετά-covid εποχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ειδικά το νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων απονομής συντάξεων και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο νέος υπουργός για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στο μικροσκόπιο οι εκκρεμείς συντάξεις

Σε μια πρώτη επαφή με τον νέο υπουργό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει μαζί του τις προτεραιότητες, τα μεγάλα θέματα αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το κρίσιμο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς οι εκκρεμότητες ξεπερνούν πλέον τις 300.000 συνολικά.

Στην λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκονται και τα σχέδια για την στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας στην μετά Covid – 19 εποχή και καθώς τα πλήγματα στην οικονομία είναι σημαντικά και η έκταση του προβλήματος θα φανεί τους προσεχείς μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων επιδοματικής στήριξης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βάζει τα δυνατά της για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και δίνει έμφαση στις δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων για την ομαλή μετάβαση της αγοράς εργασίας μετά το τέλος της πανδημίας.

Έμφαση σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Ο νέος υπουργός βάζει τις τελευταίες πινελιές στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου. Τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Επισημαίνεται ότι στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1/1/2022 και μετά. Οι νεοεισερχόμενοι αυτοαπασχολούμενοι που θα μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι).

Σε εθελοντική βάση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) ηλικίας έως 35 ετών, καθώς και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/2022 χωρίς υποχρεωτικό κλάδο επικουρικής ασφάλισης σήμερα (π.χ. αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες).

TAGS