«Δυο μήνες μετά η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται ενώ ήδη μιλάτε για τρίτο κύμα χωρίς καν να έχει περάσει το δεύτερο. Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες λέτε διαρκώς. Αυτά μπορείτε να τα λέτε σε άλλους εδώ μέσα που δεν αμφισβητούν αυτό το σύστημα» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της βουλής.

«Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαχειρίζονται την πανδημία με πυξίδα όχι τις ανάγκες των λαών τους αλλά την κερδοσκοπία. Αυτό συμβαίνει και με εσάς. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που οι ίδιοι οι υγειονομικοί σας λένε από την αρχή της περιπέτειας. Δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε οι ελλείψεις, ούτε το γεγονός ότι το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε σύστημα μία νόσου. Στοχοποιήσατε τους γιατρούς που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες. Κριτήριό σας δεν είναι η προστασία των εργαζομένων, γιατί θα είχατε προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους σε χώρους εργασίας. Κριτήριό σας δεν είναι οι ανάγκες των μαθητών, των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών. Ανοίξατε τα σχολεία με τους ίδιους όρους. Εκτός αν μας πείτε πως κριτήριο των επιστημόνων ήταν τα ανοικτά παράθυρα. Έχει χτυπήσει ήδη το καμπανάκι για τις συνέπειες. Τα κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά. Και δεν περιμέναμε την ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης, ότι αγνοήσατε τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων.

»Νέα χρέη έχουν προστεθεί. Εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε. Κριτήριό σας δεν είναι οι ανάγκες του λαού, ακόμα και στο θέμα του εμβολιασμού. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα προχωρά με αργούς ρυθμούς, λίγα εμβολιαστικά κέντρα και εμβόλια. Γιατί οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ε.Ε. παίρνονται με οικονομικά κριτήρια και όχι για την υγεία των πολιτών. Πως μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι τα κράτη – μέλη δεν θα έχουν το δικό τους σχέδιο για προμήθεια εμβολίων; Πώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι η Κομισιόν αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις που έχει κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Κάτι που ζήτησε η ευρωομάδα του ΚΚΕ και απάντησαν ότι πρέπει να προστατευτούν ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες. Για να μάθει ο ελληνικός λαός τι γίνεται πίσω από τις πλάτες του. Πάνω από όλα η προστασία του ανταγωνισμού, του απορρήτου, των συμφερόντων των φαρμακευτικών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση, για ποιο λόγο δεν επιδιώκει αυτοτελώς να προμηθευτεί όλα τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση για να προστατευτεί ο πληθυσμός. Αποδεικνύεται ότι τελικά απομονωμένοι είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση. Όλα τα εμβόλια που είναι αποτελεσματικά

»Το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Ο λαός πρέπει να είναι πραγματικός ιδιοκτήτης όλων αυτών που παράγει, απαλλαγμένο από κερδοσκοπικά συμφέροντα. απαιτείται πρώτα από όλα να διαθέτεις δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Δυστυχώς όμως, όλοι όσοι κυβερνήσατε αυτό τον τόπο, απαξιώσατε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα μπορούσε να σώσει ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνησή σας φρόντισε στον προϋπολογισμό του 2021 να περικόψει από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη υγεία χρήματα. Πως θα ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού; Μέχρι στιγμής τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται με μπαλώματα. Με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού που πρέπει να επαναλαμβάνεται. Χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας».