Για το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (12/1) η Ντόρα Μπακογιάννη. Τονίζοντας πως «η εξωτερική πολιτική είναι μαραθώνιος» δήλωσε ότι «η Αθήνα προσέρχεται στο διάλογο με αυτοπεποίθηση και είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο». Επίσης απάντησε στο «γιατί η γειτονική μας χώρα δέχτηκε ”τον στενό κορσέ” διαλόγου εξηγώντας ότι φέρεται να καταλάβει πως η επιθετική της συμπεριφορά δεν έχει αποτελέσματα.

«Με εξαιρετικά δυνατά επιχειρήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αυτοπεποίθηση, ισχυρότατες συμμαχίες και με καλή πίστη, προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αποτιμά θετικά την επιλογή της Τουρκίας να προσέλθει στις διερευνητικές, «μετά από πολλές παλινωδίες και πισωγυρίσματα» και εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο, «εκουσίως ή ακουσίως» αποδέχεται το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, παρότι δεν είναι αυτό που επιθυμούσε.

Το πλαίσιο αυτό, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, προβλέπει ότι οι χώρες πρέπει να συνομιλούν και αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, προσφεύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών και για τον εναέριο χώρο, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν καθώς είναι θέσεις που θέτει εδώ και 20 χρόνια, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διερευνητικών.

Γιατί δέχθηκε τώρα τον «στενό κορσέ» του διαλόγου

Οι λόγοι που οδήγησαν την Τουρκία να δεχθεί αυτό τον «στενό κορσέ» του διαλόγου σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη είναι ότι η επιθετική της συμπεριφορά διαπίστωσε ότι δεν της «βγήκε», στις ΗΠΑ έχει εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν και η ΕΕ έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν αποδέχεται τις τουρκικές προκλήσεις.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της τουρκικής οικονομάς.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενο νέων προκλήσεων

Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο νέων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας δήλωσε ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» ένα σενάριο όπου η Αθήνα θα βρεθεί ξανά στην θέση που βρίσκεται και σήμερα, αλλά τυχόν αδιαλλαξία της Τουρκίας θα είναι δακτυλοδεικτούμενη και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από παντού.

«Η εξωτερική πολιτική είναι Μαραθώνιος, ας αρχίσουμε να δούμε πως θα πάει και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», σημείωσε.

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη

Εστιάζοντας στην πιθανότητα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ΕΕ στην όποια συμφωνία, μπορεί να επιτευχθεί, οικονομικής ή άλλης φύσεως, οφείλει να εντάξει και τον παράγοντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Πρόσθεσε ότι δεν υποτιμά την Τουρκία καθώς είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ωστόσο είναι σημαντική και όταν είναι fair player, ένας σύμμαχος που όλοι μπορούν να υπολογίζουν σε αυτό. Οι αλλαγές πλεύσης της Τουρκίας, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά ως προς αυτό και ακυρώνει μόνη της τα όποια πλεονεκτήματά της.