Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκαλώντας ντόμινο σκληρών lockdown σε πολλές πόλεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στον αντίποδα, η Ελλάδα μετράει τις αντοχές της με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να εμφανίζει αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων και τις αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει των Χριστουγέννων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η κυβέρνηση διατηρεί το απαγορευτικό στις μετακινήσεις των πολιτών και τις εορταστικές ημέρες, επεκτείνοντας μόλις κατά μια ώρα το βράδυ την κυκλοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Παράλληλα, οι ειδικοί συστήνουν να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να διατηρηθεί αυτό που ονομάζεται «κοινωνική φούσκα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες».

Πότε κινδυνεύει να κλείσει και πάλι η αγορά

Εν τω μεταξύ τα νέα δεδομένα που ισχύουν με το «click away» των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και το άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και κέντρων περιποίησης νυχιών από σήμερα βρίσκονται στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και ειδικών και το κεντρικό μήνυμα είναι πως εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, τότε θα αποτελέσει μονόδρομο το ολοκληρωτικό κλείσιμο της αγοράς ακόμη και εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Σε ερώτηση του newsbeast.gr για το εάν δημιουργείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό με τις νέες ανακοινώσεις μέτρων (π.χ. αγορά παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ μόνο με click away) που αφήνουν έδαφος για πιθανή καταστρατήγησή τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση που απαιτεί από όλους προσαρμογή.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Όταν αντιμετωπίζουμε ιδίως τέτοια μεγάλα προβλήματα δημόσιας υγείας, πρέπει να δείχνουμε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Επομένως, ναι, είπαμε στα είδη πρώτης ανάγκης, τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, να είναι ανοιχτά. Και δίνουμε και τη δυνατότητα με μικρές ανάσες σε ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται να προμηθευτούν κάποια πράγματα για τις γιορτές, να το κάνουν και με τη μέθοδο της παραλαβής εκτός του καταστήματος click away».

Καταλήγοντας ο Στέλιος Πέτσας προέτρεψε τους πολίτες να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο, χωρίς να επιχειρούν συνεχώς την καταστρατήγηση των μέτρων.