Τη διαβεβαίωση ότι η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής δεν θα αλλάξει προχώρησε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Η τελετή έγινε σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα να ευχαριστεί τους συνεργάτες του, κάνοντας ονομαστική αναφορά σερ πολλούς από αυτούς. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην πολυετή φιλιά του με τον κ. Χαρδούβελη εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μπροστά της και θα «φυλάξει Θερμοπύλες».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα άνοιξε τις πόρτες της χώρας και χαρακτήρισε τη δημοσιονομική εξυγίανση δύσκολη δοκιμασία. «Χρειάστηκε να πάρω μέτρα που κανένας υπουργός δεν θα ήθελε να πάρει», τόνισε, κάνοντας αναφορά και στο προσωπικό κόστος.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις δυο βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός, ήτοι στην επίλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά .

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελής χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την παρελθούσα διετία και σημείωσε πως η χώρα εξήλθε από το φαύλο κύκλο και εισέρχεται σε ενάρετο κύκλο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι», ανέφερε, προσθέτοντας πως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα πολλά προβληματικά δάνεια του τραπεζικού κλάδου. Ο ίδιος σημείωσε πως η Δεξιά πρέπει να ξεφύγει από τον ατομικισμό και ότι για όσα λέει η Αριστερά πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός.

Οριοθετώντας την πολιτική του είπε πως το έργο στο υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγή στην φιλοσοφία , ωστόσο ξεκαθάρισε πως «πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που θέλει να κάνει η τρόικα» .