Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Mετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για ήπιες κυρώσεις, πάνω στο κείμενο του τρίτου προσχεδίου απόφασης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και την παραβατικότητα της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή απέχει σημαντικά από τις θέσεις και τις επιδιώξεις της Αθήνας που επιθυμούσε σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας. «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα στο θέμα της Τουρκίας. Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί εμφανίστηκαν απρόθυμοι στο να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληρή γραμμή με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενώ είχαν στο πλευρό τους Μάλτα και Ουγγαρία.

Στον αντίποδα, εκτός από την Κύπρο, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες, αλλά και η Δανία που πριν το διάλλειμα της Συνόδου τοποθετήθηκε για το ζήτημα.