Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες, το ύφος, τη λειτουργία και την κοινοβουλευτική και κοινωνική διεύρυνση της στήριξης της εθνικής προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση συνεργασίας, τόνιζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και υπογράμμιζαν ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές είναι σημαντικά αυξημένος.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ήδη υπάρχει μια μικρή διεύρυνση με τη συμμετοχή των ανεξάρτητων βουλευτών Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη και υποστήριζαν ότι δημιουργείται μια μεγάλη δεξαμενή στη Βουλή, φυσικά, όπως υπογράμμιζαν, με όρους διαφάνειας, όχι συναλλαγής.

Επιπλέον συνέδεαν αντικειμενικά το ζήτημα της διεύρυνσης της στήριξης με το θέμα του ανασχηματισμού, διερωτώμενοι: «πώς θα γίνει διεύρυνση χωρίς ανασχηματισμό;».

Σημείωναν δε ότι μετά τις ευρωεκλογές η θέση του ΠΑΣΟΚ στον ενδοκυβερνητικό συσχετισμό έχει γίνει σημαντικότερη και κρισιμότερη. Οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη που επικαλείται το ΑΜΠΕ, σχολίαζαν σχετικά με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι με 26% μπορεί να λέει ότι εμείς που κερδίσαμε τις εκλογές δεν έχουμε τη νομιμότητα;».

Όσον αφορά στις μετεκλογικές πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικός και ότι αυτό είναι κάτι που θα κάνει ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν πρόκειται να απαξιώσουμε τη ΔΗΜ.ΑΡ. επειδή εξαερώθηκε», τόνιζαν, ενώ αναφορικά με το Ποτάμι έκαναν λόγο για «αυταρέσκεια και αλαζονεία» που όμως «έχει κάποιο όριο», εξηγώντας ότι κάποια στιγμή πρέπει να προσδιορίσει πού τοποθετείται και ειδικότερα εάν τοποθετείται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την κεντροαριστερά.

Για το εάν ο κ. Βενιζέλος θα απευθυνθεί στους αρχηγούς του Ποταμιού και της ΔΗΜ.ΑΡ., ανέφεραν ότι στο θέμα της ενότητας της κεντροαριστεράς μιλά και η βάση και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί γενικά σε όποιον θεωρεί ότι εντάσσεται σε αυτόν τον χώρο και ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε συμφωνίες κορυφής». Επισήμαιναν δε ότι και ως προς αυτές τις πρωτοβουλίες είναι «σημαντικά αυξημένος ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ».

Για το εάν η σημερινή δήλωση του κ. Παπανδρέου αποτελούσε δήλωση στήριξης στην εκλογική προσπάθεια, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούσαν πως ναι, εξηγώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει ότι θα προχωρούσε σε κάποια δήλωση με το email που είχε αποστείλει στον κ. Βενιζέλο.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος.