Ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρεί να δώσει ο πρωθυπουργός μέσω της οικοδόμησης ισχυρών συμμαχιών, προκειμένου να τονώσει τη θέση της χώρας μας σε διπλωματικό, αμυντικό και οικονομικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς και καίρια ζητήματα προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της άμυνας.

Η χρονική συγκυρία της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη είναι σημαντική, καθώς αναμένεται να αλλάξει πολλά στην εξωτερική πολιτική, ιδίως στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, γεγονός που ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση.  Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι το Άμπου Ντάμπι έχει εναντιωθεί στην νεοοθωμανική πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πλούσια αραβική χώρα συντάσσεται με την Ελλάδα και καταγγέλλοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας και τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν.

Σημειώνεται δε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει κλιμακώσει την ανησυχία του Αραβικού κόσμου, καθώς αποτελεί σαφή προσπάθεια διεκδίκησης της πρωτοκαθεδρίας εντός του ισλαμικού κόσμου σε συμβολικό-θρησκευτικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται δε, ότι το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας με προσωπικό και μέσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η στρατιωτική άσκηση διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά από την Κρήτη, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταξιδέψει ξανά στα Εμιράτα, γεγονός που καταδεικνύει τη στρατηγική εταιρική σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.