«Φρένο» στη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα, καθώς οι εξελίξεις είναι δραματικές μετά το νέο σοκαριστικό ρεκόρ των 1547 κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο. Για το λόγο αυτό μαραθώνια ήταν η έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης αργά χθες το απόγευμα οι ειδικοί, οι οποία σε πρώτη φάση έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν χθες 384 νέα κρούσματα.

Το πρώτο στάδιο προβλέπει ότι η συμπρωτεύουσα και η Λάρισα (ενδεχομένως και η Ροδόπη) θα περάσουν από την Παρασκευή στο «κόκκινο». Επιπλέον, έρχονται πιο αυστηρά μέτρα τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», όσο και για εκείνες στο επίπεδο 4 (κόκκινο).

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Θα γίνει είτε από τις 21:00 είτε από τις 22:00 και θα εξαρτηθεί από την ώρα που θα αποφασιστεί να κλείσουν τα καταστήματα εστίασης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε περιοχές που είναι σε lockdown.

Ευπαθείς ομάδες: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 ετών και γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν μια σειρά μέτρων, όπως τον περιορισμό της κυκλοφορίας αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί για την ώρα η κυβέρνηση.

Οι κρίσιμες 15 ημέρες για την Αττική

Τις προσεχείς ημέρες θα επιχειρηθεί μία προσομοίωση ενός γενικευμένου lockdown στην Αττική με …εναλλακτικές διαδρομές. Οι επόμενες 15 ημέρες είναι καθοριστικές για τις τελικές αποφάσεις, ενώ κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, ότι -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι στοχευμένα ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται κάθε περιοχή.

Στο «κόκκινο» από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες

Από σήμερα στις 6 το πρωί τα Γιάννενα και οι Σέρρες περνούν από το “πορτοκαλί”, το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο “κόκκινο”, επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον κορονοϊό

Όλα σχετίζονται με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει σήμερα στις 19.30 το απόγευμα και στην οποία θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Σαρλ Μισέλ έχει ήδη στείλει επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες που θέτει την ατζέντα.

Ο πρόεδρος προειδοποιεί ότι «η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη η κατάσταση που προκαλεί ο κορονοϊός είναι εφιαλτική, με τη Γαλλία να μπαίνει σε καθολικό lockdown όπως ανακοίνωσε με διάγγελμα ο πρόεδρος Μακρόν ενώ και η Γερμανία μπήκε σε μερικό lockdown για τουλάχιστον ένα μήνα, μετά τις ανακοινώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ.