Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αποτελεί ένα «έγκλημα εις βάρος της λαϊκής κατοικίας που ο ΣΥΡΙΖΑ προσχεδίασε και η Νέα Δημοκρατία ολοκλήρωσε» δήλωσε από τη Βουλή ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, «η δική μας μομφή προς όλους εσάς, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. είναι δεδομένη καθώς οδηγήσατε στη χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση έχει το θράσος να παρουσιάζει τώρα ως δεύτερη ευκαιρία το γεγονός ότι κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους. Λίγο ακόμα και θα μας ζητήσετε να σας στήσουμε και άγαλμα που για πρώτη φορά χάνεται το δικαίωμα να διαχειρίζεται ο μισθωτός, ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας τα εισοδήματά του, αλλά ακόμα και τα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιεί για την εργασία του, όταν δεν καλύπτει το 40% των χρεών του για 6 μήνες και χρωστά ποσό άνω των 30.000 ευρώ».

Όπως εξήγησε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οφειλέτης που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο δάνειό του, όποιο τυχόν εισόδημα, θα περνά για τα επόμενα 3 χρόνια στα χέρια των πιστωτών για την αποπληρωμή των χρεών του. Ο ίδιος ο εργαζόμενος και η οικογένειά του θα πρέπει να ζουν το πολύ με 570 – 600 ευρώ, που είναι το όριο της εξαθλίωσης. Επί 3 χρόνια δηλαδή θα δουλεύει για την τράπεζα κρατώντας μονάχα κάποια ψίχουλα ο ίδιος για να μπορεί να ζήσει».

Σημείωσε δε ότι «ο πτωχευμένος θα απειλείται ακόμα και με ποινή φυλάκισης. Αλήθεια αυτό το αίσχος εσείς κυρίες και κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το βαφτίζετε ως δεύτερη ευκαιρία; Αυτό είναι μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναληστέψουν οι τράπεζες και οι ολιγάρχες τους μισθωτούς, τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αγρότες. Και δυστυχώς, αυτό το έγκλημα εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν νομίζετε ότι με μια βολική αντιπαράθεσή σας, θα καταφέρετε να θολώσετε τα νερά στης σύμπλευσής σας, γελιέστε. Ήδη ο πρώτος που σας μέμφεται είναι ο ελληνικός λαός».