Στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, τη δίκη της Χρυσής Αυγής, την πανδημία και τις τονωτικές ενέσεις που δίνονται στο σύστημα Υγείας για να αντέξει την υγειονομική κρίση αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Σε αυστηρό ύφος απευθύνθηκε στην Τουρκία σημειώνοντας ότι οι ενέργειές της έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020.

Όπως ενημέρωσε ο κος Πέτσας ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Borrell, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου έθεσε το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ.

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «βαίνει προς ολοκλήρωση μια εμβληματική δίκη, η οποία απέδειξε ότι όχι μόνο η κοινωνία, αλλά και η δικαιοσύνη άντεξαν. Ότι οι Θεσμοί και η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυροί. Ότι νεοναζιστικά μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά την παράταξή μας, όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, “η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή”».

Για το μέτωπο του κορονοϊού

Αναφερόμενος ο κος Πέτσας στα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ σήμερα για τον περιορισμό της πανδημίας υπογράμμισε ότι σήμερα μπήκε σε εφαρμογή ο Χάρτης Υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, με βάση τον οποίο κάθε πολίτης θα γνωρίζει ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του.

Για την κατάρτισή του κατηγοριοποιήθηκαν τα προληπτικά μέτρα σε τέσσερα επίπεδα.

  • Το Επίπεδο 1, Ετοιμότητας.
  • Το Επίπεδο 2, Επιτήρησης.
  • Το Επίπεδο 3, Αυξημένης Επιτήρησης και,
  • Το Επίπεδο 4, Αυξημένου Κινδύνου.

Έτσι οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εντάσσονται σε ένα από τα παραπάνω επίπεδα ανάλογα με την τάση επιδημιολογικών μεγεθών (όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και ο δείκτης πληρότητας του συστήματος Υγείας), καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής, όπως αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Ο χάρτης – που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr – θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις Ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.
Εντείνονται οι έλεγχοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Οκτωβρίου 2020, από τα κλιμάκια της ΔΙ.Μ.Ε.Α., της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, του ΣΕΠΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 413.343 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, έχουν διαπιστωθεί 14.832 παραβάσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 7.083.430 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικού ύψους 5.265 ημερών.

Για την ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας

Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο επέκτασης της λειτουργίας 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων, είτε σε 24ωρη βάση, είτε έως τις 10 το βράδυ, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά κορονοϊού και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Όπως είπε ο κος Πέτσας: «Υπήρξαν για τον σκοπό αυτό, εκπαίδευση προσωπικού, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονες. Παράλληλα, προχωρά η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν 50 νέες Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο “ΣΩΤΗΡΙΑ” και θα ακολουθήσει η παράδοση επιπλέον κλινών προκειμένου να φτάσουμε από τις 565 που ήταν το 2019 στις 1.200 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».