Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και βετεράνος αγωνιστής, Μανώλης Γλέζος, τονίζει σχετικά με την υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος πως «ζΖητάω από τον ελληνικό λαό να μας δώσει την εμπιστοσύνη του, ώστε να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ευρώπη».

Λέμε όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, όχι στην Ευρώπη του χρήματος, όχι στην Ευρώπη της υποταγής των αδυνάτων στους ισχυρούς, αλλά, λέμε ναι σε μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας» σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος αποκρούει κατηγορηματικά ότι είναι «θέμα αντιπερισπασμού, πλεκτάνης ή ίντριγκας».

Όπως λέει χαρακτηριστικά «όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν πέφτω σε παγίδες που σχετίζονται με πολιτικές πλεκτάνες, με ίντριγκες δηλαδή.

Συνεπώς η αλληλοπρόταση με βρήκε ώριμο γιατί ήδη είχαν προηγηθεί προτάσεις από πολλούς συναγωνιστές.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο για να μεταφέρω στην Ευρωβουλή το αίτημα του ελληνικού λαού να εξοφληθούν οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για εμένα είναι χρέος προς τους συναγωνιστές μου της περιόδου της κατοχής. Είναι εξόφληση χρέους προς τους συναγωνιστές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι.

Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε θέμα αντιπερισπασμού, που λένε μερικοί ή πλεκτάνης, ίντριγκας που αναφέρουν άλλοι. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω ευθύς εξαρχής γιατί πολλά σχετικά διαδίδονται.

Ο Μανώλης Γλέζος τονίζει ότι έχει «έναν ολόκληρο σχεδιασμό και προγραμματισμό για τον τρόπο διεκδίκησης και στο ευρωκοινοβούλιο των οφειλών της Γερμανίας. Καθιστά πάντως σαφές ότι

«Πρώτον, δεν πρέπει να θεωρούμε ένοχο τον γερμανικό λαό για όσα διέπραξε το Γ’ Ράιχ εναντίον της ανθρωπότητας και εναντίον της Ελλάδας.

Δεύτερον, πρέπει να μας διέπει και να πρυτανεύει σε μας το αίσθημα της ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και

Τρίτον, θα μπορούσε ο πολιτισμός, η αξιοποίηση του πολιτισμού της Γερμανίας και της Ελλάδας να αποτελέσουν βάθρο για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη πολιτισμού και ειρήνης, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας όπου δεν θα διαφεντεύει το χρήμα την πορεία της ανθρωπότητας, την πορεία της Ευρώπης».

Η συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Κύριε Γλέζο, στα 92 σας είστε έτοιμος να κατακτήσετε και την Ευρωβουλή. Αλήθεια τι αισθανθήκατε όταν σας έγινε η πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα;

Θέλω κατ’ αρχήν να σημειώσω για όσους με γνωρίζουν ότι δεν πέφτω σε παγίδες που σχετίζονται με πολιτικές πλεκτάνες, με ίντριγκες δηλαδή. Συνεπώς η αλληλοπρόταση με βρήκε ώριμο γιατί ήδη είχαν προηγηθεί προτάσεις από πολλούς συναγωνιστές. Στις 15 Απριλίου έκανε επίσημη πρόταση στο ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική δύναμη Νέος Αγωνιστής που μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις έγινε η πρόταση.

Το συζητήσαμε αρκετά αυτό το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα για το αν είναι χρειαζούμενο να είμαι υποψήφιος. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο για να μεταφέρω στην Ευρωβουλή το αίτημα του ελληνικού λαού να εξοφληθούν οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μας δόθηκε η ευκαιρία με την εκλογική περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη, την Κρήτη που είναι ολόκληρη ένα ολοκαύτωμα, όπως όλη η Ελλάδα, αλλά και η πρώτη που υπέστη τα μαρτύρια και στην απαρχή της Κατοχής αλλά και στην πορεία.

Το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα ήταν η Βιάννος και επειδή είμαι και επίτιμος δημότης Βιάννου επιλέξαμε με τον Αλέξη ότι η Βιάννος ήταν ο καλύτερος τόπος για την αναγγελία της συμμετοχής μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Για εμένα είναι χρέος προς τους συναγωνιστές μου της περιόδου της κατοχής. Είναι εξόφληση χρέους προς τους συναγωνιστές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι.

Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε θέμα αντιπερισπασμού, που λένε μερικοί ή πλεκτάνης, ίντριγκας που αναφέρουν άλλοι. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω ευθύς εξαρχής γιατί πολλά σχετικά διαδίδονται.

Κύριε Γλέζο πως σκέφτεστε να κλιμακώσετε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον αγώνα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων; Έχετε κάποια σχέδια; Θα ηγηθείτε μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα;

Κατ` αρχήν θα ήθελα, επειδή δεν πρέπει να λέμε όλες μας τις μεθόδους στον αντίπαλο, επειδή υπάρχουν αντίπαλοι εδώ, άνθρωποι που αρνούνται δυστυχώς την ύπαρξη του θέματος, θα περιοριστώ να σας πω ότι έχω έναν ολόκληρο σχεδιασμό και προγραμματισμό, τον οποίο θα επεξεργαστώ και με τη Γραμματεία του Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας και με τους συναγωνιστές μου στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο και τη μέθοδο που θα προβάλουμε το θέμα.

Είπα κάτι στη Γερμανική Σχολή και θέλω να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο:

Πρώτον, πιστεύω ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ένοχο το γερμανικό λαό για όσα διέπραξε το Γ’ Ράιχ εναντίον της ανθρωπότητας και εναντίον της Ελλάδας.

Δεύτερον, πρέπει να μας διέπει και να πρυτανεύει σε μας το αίσθημα της ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και

Τρίτον, θα μπορούσε ο πολιτισμός, η αξιοποίηση του πολιτισμού της Γερμανίας και της Ελλάδας να αποτελέσουν βάθρο για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη πολιτισμού και ειρήνης, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας όπου δεν θα διαφεντεύει το χρήμα την πορεία της ανθρωπότητας, την πορεία της Ευρώπης.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μας διέπει κανένα πνεύμα αντεκδίκησης απέναντι στη Γερμανία.

Κύριε Γλέζο είστε ένας αιώνιος έφηβος με τεράστια πείρα. Τι βλέπετε να γίνεται στις ευρωεκλογές;

Ζητάω από τον ελληνικό λαό να μας δώσει την εμπιστοσύνη του, ώστε να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ευρώπη.

Όχι την Ευρώπη των μονοπωλίων, όχι την Ευρώπη του χρήματος, όχι την Ευρώπη της υποταγής των ισχυρών στους αδυνάτους, αλλά μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας.