Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός» και από την πανδημία εκτυλίχθηκε στη Βουλή. Οι τόνοι ανέβηκαν και για την έκπτωση στον φόρο της διαφημιστικής δαπάνης, αλλά και στην ανάγκη καμπάνιας ενημέρωσης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, η πανδημία, το μεταναστευτικό και τώρα οι φυσικές καταστροφές. Αυτά όλα απαιτούν και θα πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις και άμεσες απαντήσεις. Οι πολίτες αυτό περιμένουν και αυτό κάνουμε με το παρόν νομοσχέδιο», ανέφερε η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη.

Αναλύοντας τα μέτρα στήριξης όλων όσων έπληξε ο μεσογειακός τυφώνας «Ιανός», η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επισήμανε ότι τέσσερεις ημέρες μετά, και σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές η κυβέρνηση έρχεται για να παρέμβει και να στηρίξει τους κατοίκους και τις τοπικές κοινωνίες.

Τόνισε πως, παράλληλα, με το νομοσχέδιο λαμβάνονται επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Η κ. Βούλτεψη συμφώνησε και με τις διατάξεις κίνητρο για τη διαφημιστική δαπάνη λέγοντας πως και οι επιχειρήσεις στερήθηκαν τη δυνατότητα πόρων για τη διαφήμιση με αποτέλεσμα αυτό να πλήξει αλυσιδωτά την κατανάλωση, αλλά και τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Επίσης, τάχθηκε εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, να υπάρξουν και πάλι διαφημιστικά σποτ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς «είδαμε πόσο θετικά επηρέασαν και έφεραν την επιθυμητή ατομική ευθύνη στους πολίτες, πέρα από όσα κάνει το κράτος».

Παπανάτσιου: Η αυταρέσκεια σας έχει θολώσει

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα επικριτική ήταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου. Καταλόγισε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντέδρασε στις καταστροφές του «Ιανού» ως «ελλιπείς και ανεπαρκείς», όπως και με την πανδημία.

«Η αυταρέσκεια σας σας έχει θολώσει», ανέφερε και σημείωσε ότι, «φέρνετε σήμερα ένα νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσετε πράγματι έκτακτες συνθήκες αλλά από την πίσω πόρτα περνάτε αποσβέσεις φόρων στη διαφημιστική δαπάνη, δηλαδή μια δεύτερη λίστα Πέτσα, αυτές οι πρακτικές είναι απαράδεκτες, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι είστε υπόλογοι και για το τελευταίο ευρώ του πολίτη και δεν μπορείτε να το μοιράζετε με αδιαφανείς διαδικασίες και χαριστικά σε ημετέρους» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να μετατρέπετε κάθε έκτακτη ανάγκη σε ευκαιρίες για λίγους, τέρμα τα δωράκια με τη λίστα Πέτσα, με τον μεγάλο περίπατο της Αθήνας ή όπως κάνατε με τις μάσκες αλεξίπτωτο…».

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενη στις αποζημιώσεις στους πληγέντες, είπε πως αυτά προβλέπονται όλα στον Μηχανισμό που υπάρχει από το 2018 στο Υπουργείο εσωτερικών, ενώ τα μέτρα που χρειάζονται τώρα για τους κατοίκους πρέπει να είναι στοχευμένα». Επικριτικής επίσης ήταν και για το δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας «πως αφήσατε το χρόνο να περάσει και δεν το ενισχύσατε με προσωπικό και ΜΕΘ» όπως και ότι χρησιμοποιείτε την πανδημία για τα επιτεθείτε στα εργασιακά δικαιώματα.

Σκυλακάκης: Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε μισές ΜΕΘ

«Δεν θα χρησιμοποιούσα το παράδειγμα των ΜΕΘ. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε μισές ΜΕΘ και ένα ανοχύρωτο… Τις πόσες ΜΕΘ παραδώσατε είναι γνωστό στους πολίτες, όπως γνωστές τους πολίτες είναι το πόσες ΜΕΘ έχουμε σήμερα», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της εισηγήτριας της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκπτώσεις στον φόρο της διαφημιστικής δαπάνης, απάντησε ότι πρόκειται για ένα αυτοτελές κίνητρο, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πιο μικρές, καθώς η προβολή αυξάνει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας.

Εξήγησε πως «η διαφήμιση, για όσους ξέρουν από οικονομία, είναι ένα εργαλείο που είναι χρήσιμο και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει, καθώς τώρα οι επιχειρήσεις προετοιμάζουν τα διαφημιστικά τους μπάτζετ για την επόμενη χρονιά». Τόνισε, δε, απευθυνόμενους στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «όσο και εάν σας ενοχλεί η επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις έχουν εργαζόμενους, είναι το ΑΕΠ της χώρας, είναι η παραγωγή πλούτου».

Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε και τις επικρίσεις της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους καλλιτέχνες, λέγοντας «πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά, έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά δεν μπορείτε εσείς να μας επικρίνετε όταν αφήσετε έναν ολόκληρο κλάδο βουτηγμένοι και παγιδευμένοι στο “μαύρο” και να μην έχουν ένα μητρώο». Και προέτρεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρχει στην κριτική που κάνει «μια ενσυναίσθηση καθώς οι άνθρωποι και βλέπουν και ξέρουν, κανείς δεν γεννήθηκε σήμερα σε αυτή τη χώρα».

Έντονη αντίδραση και αρκετές παρεμβάσεις από Τσακαλώτο

Έντονη ήταν η αντίδραση σε όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που παρενέβη αρκετές φορές από τα έδρανα, ανεβάζοντας έτσι τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Η συζήτηση στην Επιτροπή συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών της αντιπολίτευσης.

Οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ως ελάχιστα αναγκαία θεωρούν τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» αλλά και της πανδημίας τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε άμεσα μέτρα για τους πληγέντες, καταλογίζοντας ανεπάρκεια στην πρόληψη και την πολιτική προστασία. Τα μέτρα είπε που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, δεν αρκούν, καθώς ζητούμενο δεν είναι μόνο η επιδοματική στήριξη και προσωρινή ανακούφιση των πληγέντων και των τοπικών κοινωνιών. Το πραγματικό ζητούμενο, παράλληλα, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ευρείας κλίμακας τεχνικών έργων και έργων υποδομής. Επέιμενε στην ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Επίσης, ήταν επικριτικός και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, με την μη επαρκή ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας , όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε και στην έκπτωση στη διαφημιστική δαπάνη, αλλά και στη δημιουργία μιας νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης εάν χρειαστεί, όμως -όπως τόνισε- «εμείς θα τη στηρίξουμε, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι οριζόντια και ίση για όλα τα ΜΜΕ».

«Για ανοχύρωτες πόλεις και χωριά», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, λέγοντας πως «οι ελλείψεις έργων στις υποδομές είναι κάτι που ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες». Επισήμανε τον κίνδυνο από την καταστροφή η οποία όπως είπε δεν έχει καταγραφεί το εύρος της και τόνισε πως αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση και χρειάζεται να στηριχθούν αυτοί και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε πως η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται… στο κόκκινο.

Ζήτησε να προχωρήσει η κυβέρνηση τώρα σε δημιουργία ΜΕΘ, σε μαζικές προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών καθώς και να επιταχθούν δομές και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ικανοποιήσει τα δικαιώματα των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τον αγώνα στα νοσοκομεία.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θεμιτά μέτρα για Ιανό και πανδημία. Όμως δεν χρειαζόταν να έρθει ένα νομοσχέδιο όταν στην περίπτωση της Εύβοια, τον προηγούμενο μήνα, οι ρυθμίσεις δρομολογήθηκαν με μια ΠΝΠ. Πιστεύουμε, είπε, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο με συνεχείς ρυθμίσεις. Επικριτικός ήταν και για τα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ μετά το φόρο διαφήμισης λέγοντας ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται την εικόνα της αδιαφορώντας για τη χώρα με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Τη διακυβέρνηση την ασκεί η τρόικα»

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, κάλεσε την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί! Είδαμε τραγέλαφο τη περίοδο αυτή, όπου τη μία μέρα απαγορεύονται συναυλίες και όχι θεατρικές παραστάσεις». Εκτίμησε πως η κρίση της πανδημίας δεν είναι λίγων μηνών, δεν πρόκειται για νέο κύμα κορονοϊού αλλά κατάσταση που θα επαναλαμβάνεται με την ίδια οξύτητα κάθε χρονιά, ανεξαρτήτως εμβολίου θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις» και κάλεσε την κυβέρνηση να μην «κάνει πειραματισμούς».

Αναφερόμενος στη μείωση του φόρου διαφήμισης, είπε πως «αυτή αφορά μεγάλους διαφημιζόμενους σε κανάλια, ευνοεί και δεν προσδιορίζεται το συνολικό κόστος» και αναρωτήθηκε γιατί οι φορολογούμενοι να κληθούν να καλύψουν την αναστολή των τελών που αφορούν τηλεοπτικές πλατφόρες και μίλησε για «λευκές επιταγές σε καναλάρχες».