Την πρόθεσή τους να δεχτούν 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που διέμενα στον καταυλισμό της Μόριας εξέφρασαν οι Βρυξέλλες σύμφωνα με την εφημερίδα De Morgen. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το επιτελείο της υπουργού, υπεύθυνης για την μετανάστευση, Μάγκι Ντε Μπλοκ, επιβεβαίωσε την πληροφορία.

«Η χώρα μας θα προτείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υποδεχθεί 12 ασυνόδευτους ανήλικους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπουργού και προσέθεσε πως η επιλογή των ανηλίκων θα γίνει σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές. Επίσης, ανέφερε ότι οι 12 ανήλικοι αποτελούν το 3% των 400 ανηλίκων που θέλει να μετεγκαταστήσει η ΕΕ από την Μόρια.

«Είναι μια δίκαιη συνεισφορά βάσει του τι κάνουμε και της διαθέσιμης χωρητικότητας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια διαρθρωτική ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντε Μπλοκ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι ακόμα σίγουρο πότε θα μεταβούν οι ανήλικοι στο Βέλγιο. Η πρόθεση είναι να φιλοξενηθούν σε ένα κέντρο παρατήρησης και προσανατολισμού, από το οποίο θα μετακινηθούν σε συγκεκριμένους χώρους υποδοχής.

Σημειώνεται, πως το Βέλγιο έχει προχωρήσει και στην αποστολή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές, μετά την πυρκαγιά στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών στη Μόρια. Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής πρεσβείας στην Ελλάδα, το Βέλγιο προσέφερε 8 τόνους ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως υπνόσακους, κουβέρτες και στρώματα ύπνου που μεταφέρθηκαν με C-130 της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας και παραδόθηκαν το Σάββατο στις ελληνικές αρχές.

Έφυγαν τη Γερμανία προσφυγόπουλα με σοβαρά προβλήματα υγείας

Αναχώρησε σήμερα ομάδα 109 αιτούντων άσυλο από τα νησιά με προορισμό τη Γερμανία.

Πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τα μέλη της πυρηνικής τους οικογένειας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης περιλαμβάνει πέρα από τους 1.600 ασυνόδευτους ανηλίκους και 243 παιδιά με τις οικογένειές τους, τα οποία πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, δηλαδή συνολικά 928 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων έχουν μετεγκατασταθεί στη Γερμανία μέχρι σήμερα οι 521.