Έτοιμη για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συνέχεια στο θετικό πρώτο βήμα με την αποχώρηση του Oruc Reis, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όπου μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε εφέτος η ΔΕΘ αλλά έδωσε συνέντευξη τύπου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί και ο ίδιος με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απάντησε όμως και σε βροχή ερωτήσεων για την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που ο ίδιος είχε αποκαλύψει με άρθρο του στον ξένο τύπο, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά το ζήτημα… χάθηκε στη μετάφραση.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για έγγραφη συμφωνία αλλά για καταγραφή όσων συζητήθηκαν σε επίπεδο συμβούλων, τα οποία δεν αποκάλυψε, αλλά άφησε να διαφανεί πως αφορούσαν στην επανέναρξη διαλόγου για τη μείζονα διαφορά που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεν διέψευσε κατηγορηματικά το εάν αφορούσε εκείνη η συζήτηση βήματα προς τη Χάγη, αλλά υποστήριξε ότι αφού ακυρώθηκε στην πράξη, δεν έχει σημασία.

Ερωτηθείς γιατί αναφέρεται σε μείζονα διαφορά και εάν αναγνωρίζει η Ελλάδα και άλλα θέματα συζήτησης, διευκρίνισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει ένα και μόνο θέμα διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.

Σημειωτέον ότι απάντησε… ιδιαίτερα προσεκτικά σε ερώτηση τι θα προβλεφθεί για την επήρεια του Καστελόριζου. Ενώ δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπει σε κούρσα εξοπλισμών, αλλά ήταν αναγκαίες οι αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο αναλυτικά, ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιστροφή του Orus Reis στην Αττάλεια ένα θετικό πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε όμως ότι προφανώς πρέπει να υπάρχει συνέχεια, καθώς η αποκλιμάκωση δεν είναι στιγμιαίο γεγονός, και δήλωσε ότι εφόσον φανούν δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για ένα νέο κύκλο διερευνητικών με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Σημείωσε ότι σε περιοχή μη οριοθετημένη απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες και διαμήνυσε ότι εάν αντικείμενο της συζήτησης είναι η οριοθέτηση, πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες και όσο υπάρχουν δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.

«Εάν έχουμε ειλικρινή αποκλιμάκωση πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι των συζητήσεων», δήλωσε.

«Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν»

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές από εκέι που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δήλωσε:

«Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν. Δεν θα έπρεπε αυτό να αποτελεί είδηση».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο και εξέφρασε την πάγια άποψη ότι είναι καλύτερα να μιλά κανείς και να συναντιέται.

Δεν ήταν έγγραφη συμφωνία με Τουρκία, αλλά καταγραφή

Όσον αφορά στην έγγραφη συμφωνία με Τουρκία και τις κατηγορίες για μυστική διπλωματία, ο πρωθυπουργός καταρχάς δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν θυμάμαι ο κ.Τσίπρας ως πρωθυπουργός να ενημερώνει κανέναν στην αντιπολίτευση και πάντως όχι εμένα, τι συζήτησαν με τον Ερντογάν οι δυο τους για δύο ώρες», πρόσθεσε, ενώ κληθείς από το Ριζοσπάστη να διευκρινίσει εάν είχε ενημερώσει και τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας όμως ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν σε διαφορετικό βαθμό.

Ο κ.Μητσοτάκης αρνήθηκε όμως ότι αυτό που ο ίδιος ανέφερε στο άρθρο του σε ξένα ΜΜΕ δεν ήταν έγγραφη συμφωνία, παρόλο που έτσι αναφέρθηκε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου στην επίσημη μετάφραση του κειμένου.

«Αυτό που περιέγραψα στα αγγλικά ως γραπτή κατανόηση, δεν ήταν τίποτε άλλο από τα πρακτικά μίας καταρχήν συμφωνίας στο Βερολίνο μεταξύ της συμβούλου μου κας Σουρανή, του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου και του συμβούλου της κας Μέρκελ. Δεν αποτέλεσε συμφωνία διεθνή, ήταν τα πρακτικά της συζήτησης» είπε και πρόσθεσε πως: «Αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε όχι με δική μας υπευθυνότητα και έτσι δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε κλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε φιλολογία μυστικής διπλωματίας, υποστήριξε όμως ότι «σε αυτές τις συναντήσεις λέγονται πράγματα, που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω».

Δεν διέψευσε για βήματα προς τη Χάγη – Τι απάντησε για την επήρεια του Καστελόριζου

Στο ειδικότερο ερώτημα εάν στην έγγραφη συμφωνία υπήρχε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή βήματα για προσφυγή στη Χάγη, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε πως «αυτό που είχε συμφωνηθεί, ακυρώθηκε στην πράξη, άρα πρακτικά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν διερευνητικές, θα εξαρτηθεί απο το κλίμα, συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως «έχουμε δει στο παρελθόν και άλλα πρώτα θετικά βήματα, που τα ακολούθησαν αρνητικά βήματα” και συνιστώντας: “Ας κάνουμε λίγη υπομονή να σιγουρευτούμε ότι η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής].

O πρωθυπουργός πάντως δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ δε συζήτησαν τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ενώ σημείωσε ότι μετά το μνημόνιο με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ η χώρα θα προχωρήσει σε προκήρυξη οικοπέδων σε περιοχές οριοθετημένες νοτίως της Κρήτης.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με την επήρεια του Καστελόριζου, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε απλώς ότι δεν θα μπει σε καμία τεχνική συζήτηση, που αφορά στον τρόπο με τον οποιο αντιμετωπίζεται το ζήτημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Συμβούλιο αρχηγών όταν φτάσουμε να χρειάζεται να επικυρωθούν αποφάσεις

Όσον αφορά στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Η δική μου προσωπική εμπειρία από συμβούλια αρχηγών δεν είναι η καλύτερη» και προανήγγειλε ότι το συμβούλιο αρχηγών «είναι μία επιλογή όταν φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να επικυρωθούν αποφάσεις. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Υπενθύμισε δε ότι το συμβούλιο αρχηγών είναι άτυπο όργανο όχι συνταγματικά κατοχυρωμένο και πρόσθεσε με νόημα: «Μην ξεχνάμε ότι στο συμβούλιο αρχηγών κρατούνται και πρακτικά».

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ και μετά τις 24 Σεπτεμβρίου

Όσον αφορά στη λίστα κυρώσεων από την ΕΕ, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι επιθυμία της Ελλάδας δεν είναι να επιβληθούν γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά πως η Ευρώπη θα αναγκαστεί να προχωρήσει εάν η άλλη πλευρά δεν επιστρέψει στο τραπέζι της λογικής και πρόσθεσε ότι: «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν και μετά τις 24 Σεπτεμβρίου στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ».

Το σχόλιο για την ενόχληση της Γερμανίας από τη συμφωνία με Αίγυπτο

Σχολίασε μάλιστα τις πληροφορίες πως στο Βερολίνο είχε υπάρξει ενόχληση για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

«Δε μπαίνω στη λογική να πω εάν υπάρχουν ενοχλήσεις από την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας. Δεν είναι δουλειά μας να ικανοποιούμε τους συμμάχους]είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επέμεινε πάντως στην πολιτική της Ελλάδας ως “προβλέψιμου συμμάχου” στο ΝΑΤΟ.

Υπάρχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ- Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αγορά αεροσκαφών από τη Γαλλία, εξηγώντας ότι θα αντικατασταθούν τα Mirage 2000 από έξι νέα Rafale και 12 ελαφρά μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία. Προέβλεψε ότι τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και πως θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο αρχές 2022 με πλήρη απόκτηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα μίας νέας μοίρας Rafale σε συνδυασμό με τα προχωρημένα οπλικά συστήματα.

Όσον αφορά στην αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών, το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα από 5 έως 7 έτη και συνεπώς ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να το κοστολογήσει, καθώς η χώρα θα πάρει διαφορετικές προσφορές. Επομένως το θέμα των φρεγατών δεν έχει κλείσει.

Ο κ.Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η πιθανή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, δήλωσε όμως για πως ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ, αναφέροντας ότι το άρθρο 42.7 της συνθήκης της ΕΕ προβλέπει ότι τα κράτη- μέλη έχουν υποχρέωση για βοήθεια σε κράτος- μέλος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση. “Ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει, εύχομαι η χώρα να μη χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει ποτέ”.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι: “Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να συνεχιστεί η τραγική δεκαετής περίοδος αποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.”

Επισήμανε ότι ειδικότερα η επιλογή των γαλλικών Rafale έγινε γιατί η Ελλάδα έχει ήδη γαλλικά αεροσκάφη και μπορεί να τα αντικαταστήσει. «Είναι εύκολο για ένα πιλότο Mirage να πετάξει Rafale» σημείωσε.

«Γνωρίζετε την ηλικία των πλοίων μας δεν μπορούμε κάθε φορά να λέμε το αφήνουμε για τον επόμενο. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για τη θέση μας στο χάρτη. Αλλά το αναλαμβάνει η κοινωνία αν γίνεται με διαφάνεια και εάν τα όπλα που παίρνουμε δουλεύουν όλα», πρόσθεσε, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη να δουλέψει η αμυντική βιομηχανία της χώρας.