Σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα, καθώς, όλα δείχνουν, πως η Τουρκία ετοιμάζεται να στήσει σκηνικό νέας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ως απάντηση στη συμφωνία Αθηνών- Καΐρου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις και τα πλοία, που το συνοδεύουν, έθεσαν εκτός λειτουργία τους πομπούς εντοπισμού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 20 τουρκικά πλοία βρίσκονται αναπτυγμένα στο Αιγαίο.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί εν νέου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί, σημείωσε, να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.