Περάσαμε όλοι δύο δύσκολους μήνες αυτοπεριορισμού για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της πανδημίας. Συντεταγμένα, ώριμα, με τις οδηγίες ενός οργανωμένου και καλά συντονισμένου κράτους. Με τον Πρωθυπουργό να ηγείται μιας νέας σχέσης πολιτείας και πολτών, επαναφέροντας τη χαμένη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του δημοσίου και αναδεικνύοντας σε μεγάλη δύναμη το σύστημα δημόσιας υγείας που σήκωσε το βάρος της κρίσης.

Γράφει η Έλενα Ράπτη

Εδώ και δύο μήνες είναι αλήθεια πως έχουμε χαλαρώσει. Μας έμειναν κάποιες συνήθειες προστασίας, αλλά τις εφαρμόζουμε πλημμελώς δίνοντας χώρο στον ιό που είναι ακόμη εδώ. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να γίνουμε, αυτό που πολύ σωστά περιέγραψε ο Πρωθυπουργός ως «θύμα της επιτυχίας μας».

Τα κρούσματα από μηδενικά άρχισαν να αυξάνονται. Έγιναν 20, 30, 40 και 50. Αυξάνονται καθημερινά και χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει τη γεωμετρική τους αύξηση μπορεί να αρχίσουμε να μετράμε αριθμούς όμοιους με αυτούς άλλων χωρών που τρομάζουν. Δεν ξέρω αν πρέπει να δείχνουμε ανοχή σε φαινόμενα «εγκληματικού» συνωστισμού σε παραλίες και μπαρ.

Δεν ξέρω αν νομίζουμε πως η ζέστη σκοτώνει τον κορωνοϊό (ας δούμε την κατάσταση στη Βραζιλία ή στη Φλόριδα) ή αν επειδή είναι καλοκαίρι κάνει και ο ιός διακοπές. Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω από τη δική μας χαλάρωση την αγωνία των γονιών και των παππούδων μας. Πόσους θα χάσουμε αν προσβληθούν;  Πόσους θα κλάψουμε γιατί θα έχουν φύγει άδικα; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τους προστατεύσουμε καλύτερα;

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη χρήση της μάσκας είναι ορθή. Υπάρχουν περιοχές σε χώρες που αρχίζουν να κάνουν γενικευμένη χρήση της μάσκας. Οφείλουμε να απαντήσουμε με αυτό τον τρόπο. Σε έναν πόλεμο κανένας δεν μπορεί να πανηγυρίζει έχοντας κερδίσει μια μάχη. Γιατί μια ήττα στην επόμενη μάχη μπορεί να  κοστίσει ολόκληρο τον πόλεμο.

Το εμβόλιο αργεί, η θεραπεία επίσης. Η μόνη άμυνα είναι η ατομική μας ευθύνη. Ας μαζευτούμε για να μη θρηνήσουμε. Και ας μην είμαστε αδιάφοροι και άνετοι μπροστά στον ιό. Γιατί έτσι ίσως να ήταν και κάποιοι που δίνουν σήμερα τη δική τους μάχη στις ευτυχώς άδειες ΜΕΘ.