Την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την εισήγηση των ειδικών.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, εκτός όσων ισχύουν έως σήμερα, για το προσωπικό και σε καταστήματα λιανικής και γραφεία όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, όπως ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Για το κοινό, επισκέπτες και πελάτες, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων όπως φούρνοι και κρεοπωλεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ανακεφαλαιώνοντας πού θα πρέπει από αύριο να χρησιμοποιείται μάσκα, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως θα πρέπει να τη φορούν όλοι:

  • Σε μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Σε ταξί και οχήματα επαγγελματικής χρήσης
  • Σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
  • Σε ασανσέρ
  • Σε υπηρεσίες όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • Σε καταστήματα λιανικής
  • Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Παράλληλα, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ερωτηθείς για τις εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ναών τηρεί όλους τους κανόνες.

«Ακτινογραφία» κρουσμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429. Παράλληλα, από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 1.294.798 άτομα ενώ έχουν διεξαχθεί συνολικά από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ανά πύλη εισόδου στη χώρα 171.138 έλεγχοι (τεστ COVID-19). Συνολικά ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου σε 344. Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εγχωρίων κρουσμάτων, η κατάσταση δεν πρέπει να προκαλεί πανικό αλλά ούτε και εφησυχασμό, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σημείωσε ωστόσο πως η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα «δείχνει πως ο ιός είναι εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης».

Αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, υπογράμμισε, επισημαίνοντας την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή συναθροίσεων.