Μετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού, η κυβέρνηση ζήτησε την απαγόρευση των πανηγυριών και συναφών εκδηλώσεων από την επιτροπή λοιμωξιολόγων και το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις και η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου», ανακοίνωσε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν έχει τεθεί πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ζήτημα νέου περιορισμού για γάμους και βαφτίσια, ούτε πχ για το Ηρώδειο και την Επίδαυρο καθώς το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στους καθήμενους αλλά στους ορθίους. Ενώ περιοριστικά μέτρα αλλά όχι απαγόρευση αναμένονται για beach bar και κλαμπ, δεδομένου ότι ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν υγειονομικό υπεύθυνο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

«Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος» επισήμανε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε:

«Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τεστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες εάν το σύστημα των τεστ αποδώσει, θα εφαρμοστεί και για τους ταξιδιώτες από άλλες χώρες. Εξάλλου όπως ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας. ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

Οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν πάντως κανονικά από τις 15 Ιουλίου και οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020.

Επίσης ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.