Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση, η ύφεση θα είναι τρομακτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα διαγνωστικά τεστ των τουριστών 


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:57
10/07/2020
Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση, η ύφεση θα είναι τρομακτική
12
loading

Από τη Νάξο όπου βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαχείριση των εππτώσεων της πανδημίας στην οικονομία ενώ έκανε αναφορά και στα διαγνωστικά τεστ που δεν διεκδικήθηκαν για τους τουρίστες

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από την Νάξο ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την διαχείριση των επιπτώσεων στην οικονομία από την  πανδημία του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε «η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την ύφεση  με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη κρίση της πανδημίας».

«Στον τουρισμό υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Πολλά μπρος - πίσω, πολλές καθυστερήσεις. Υγειονομικά  πρωτόκολλα που καθυστέρησαν. Διάφορα ευτράπελα με λίστες με νησιά πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Ευτυχώς η κυβέρνηση τα πήρε πίσω. Τελευταία, με τα δωμάτια καραντίνας σε μικρές μονάδες. Ευτυχώς κι αυτό το πήρε πίσω.

Όμως δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι πλέον «μεγάλο πρόβλημα ότι δεν διεκδικήσαμε το τεστ να γίνεται στους τουρίστες πριν έρθουν στην χώρα μας».

«Φοβάμαι ότι η ύφεση φέτος θα είναι τρομακτική»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι όλα αυτά οδηγούν σε δυσοίωνες προοπτικές αφού στην καλύτερη εκδοχή  θα έχουμε  μια τουριστική κίνηση που θα είναι στο 15-20% της περσινής τουριστικής κίνησης.

«Ίσως για την Νάξο τα νούμερα αυτά να είναι λίγο καλύτερα γιατί έχετε και εσωτερικό τουρισμό. Όμως οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και δεν  μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευχολόγια» είπε.

Τα μέτρα στήριξης θα έπρεπε να ληφθούν όπως τόνισε «χθες όχι σήμερα»  και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στηρίζουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επανέλαβε πως χρειάζονται μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι αναστολής της, καθώς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Κι αν δεν έρθουν αυτά τα μέτρα έγκαιρα και βλέπω ότι δεν έρχονται έγκαιρα φοβάμαι ότι η ύφεση φέτος θα είναι τρομακτική» σημείωσε, τονίζοντας πως «η ύφεση δεν είναι ένας αριθμός. Είδαμε και βιώσαμε στην κρίση τι σήμαινε το 9%. Αν φέτος είναι πάνω από 10%, αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά».

«Μέσα σε 5 μήνες κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κατακτήσαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες   σε 5 ολόκληρα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό.

Παράλληλα, επέμεινε για την σημασία να διατηρηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, ένα μέτρο που στόχο είχε να άρει την αδικία ανάμεσα στον νησιώτη και τον κάτοικο της ηπειρωτικής χώρας. Ένα μέτρο που η σημερινή κυβέρνηση δεν το στηρίζει».

Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα είχε περιοδεύσει στο κέντρο της και συνομίλησε με κατοίκους, καταστηματάρχες και εμπόρους.

Πολλές  τουριστικές επιχειρήσεις είχαν ανοίξει μόλις τις τελευταίες ημέρες, τρεις μήνες αργότερα από ότι συνήθως και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα αφού δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος.

«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορονοϊό»

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με φορείς και συλλόγους του νησιού ανάλυσε το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε.  Η πανδημία του κορονοϊού ήταν και μια οικονομική πανδημία με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μας που στηρίζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα που υπήρχε μέσα από τα δημόσια Ταμεία γρήγορα και εμπροσθοβαρώς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν το βλέπουμε να το κάνει, δυστυχώς.

Δισεκατομμύρια ακούμε και δισεκατομμύρια δεν βλέπουμε» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορονοϊό»

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με εργαζόμενους και το ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ), ο κ. Τσίπρας συζήτησε τις προοπτικές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, σημαντικές δυσκολίες όπως υπογράμμισε που στο μεγάλο τους μέρος ξεκίνησαν και πριν από τον κορονοϊό.

«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορονοϊό. Όμως μετά τον κορονοϊό νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ επέκταση και για τους συνεταιρισμούς.

Γι αυτό και από την αρχή προτείναμε μια εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οριζόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε στην συνέχεια τους πυλώνες του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι στο σκέλος του πρωτογενούς τομέα.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση, πρόσβαση σε δανεισμό με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά για τους κτηνοτρόφους έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατομμύρια ευρώ για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση όπως ανέφερε.

«Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της νησιωτικότητας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες  καθυστερεί τις διαδικασίες ενίσχυσης μέσα από το   μεταφορικό ισοδύναμο.

«Τους τελευταίους 6 μήνες βλέπουμε να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και η κυβέρνηση να μην προωθεί την αποπληρωμή για το μεταφορικό ισοδύναμο. Το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις.

Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, μεγάλο πρόβλημα, να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης απέναντι στους παραγωγούς των νησιών. Να μην αντιλαμβάνονται δηλαδή την έννοια της νησιωτικότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στην νέα ΚΑΠ που προβλέπει λιγότερους πόρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε  ότι  «οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί θα πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε τα όποια πακέτα στήριξης να συνδεθούν τουλάχιστον με το κριτήριο της νησιωτικότητας.

Οι παραγωγοί μας πρέπει να έχουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για να ανταπεξέλθουν» τόνισε. Ο Αλέξης Τσίπρας που προηγουμένως είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού της Νάξου σημείωσε ότι είναι σημαντικό που αυτή η συνεταιριστική οργάνωση στέκεται στο πλευρό των αγροτών από το 1926 και αριθμεί χιλιάδες μέλη.

«Εδώ εσείς φυλάτε Θερμοπύλες. Και πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε καλύτερη την δική σας τη ζωή γιατί συμβάλετε πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι πολύ σημαντική προσπάθειά σας και πρέπει να ενισχυθείτε» είπε και σημείωσε ότι η Νάξος έχει κι άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητα.

Είναι ένα νησί που εκτός από την φυσική ομορφιά είναι και ιδιαίτερα γόνιμος τόπος με ποιοτικά προϊόντα. «Είναι ένα νησί που δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια αλλά έχει και πρωτογενή τομέα. Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για την Νάξο αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στην χώρα μας, που δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τουρισμό και  πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Και  πρέπει επιπλέον να στηρίξουμε το αξιόλογο συνεταιριστικό μοντέλο που έχετε εσείς εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο συνεχίζεται με σύσκεψη με φορείς και συλλόγους του νησιού, συνάντηση με τον σύλλογο κτηνοτρόφων Φιλωτίου Νάξου και επίσκεψη στην Απείρανθο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Συριζαίοι, μαύρα μαντάτα σας έρχονται και από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.

  Στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (διαδρομή: http://www.politico.eu --> Poll of Polls --> GR(eece)), παρέχονται τα στοιχεία σταθμισμένων από την εταιρία Kalman, ελληνικών δημοσκοπήσεων. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ανάγονται στην 08-07-2020, δίνουν 48 % στη Δημοκρατία και 26 % στον Σύριζα, (διαφορά 22 %). (Για να καταλάβουμε το μέγεθος της διαφοράς Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα, σημειώνω ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, την 12-12-2019, ο συντηρητικός Τζόνσον έλαβε το 43,6 % και ο εργατικός Κόρμπιν το 32,3 %. Δηλαδή, διαφορά μόλις 11,3 % !!!) Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείo είναι ότι το άθροισμα των τριών κομμάτων, (Νέας Δημοκρατίας, (48 %), Ελληνικής Λύσης, (4 %) και Χρυσής Αυγής, (2 %)), είναι 54 %. Με απλά λόγια, η Δεξιά – Κεντροδεξιά είναι ήδη η απόλυτα πλειοψηφούσα παράταξη στην Ελλάδα, (χωρίς να υπολογίζεται το ποσοστό της «Δημιουργίας Ξανά», η οποία στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, έλαβε το 0,76 %).

 2. avatar Νέα Δημοκρατία 46,59 %, Σύριζα 26,13 %, Κίνημα Αλλαγής 6,81 %, ΚΚΕ 5,68 %, Ελληνική Λύση 3,97 %,…

  Την 09-07-2020 ανακοινώθηκε η τακτική μηνιαία δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse, για τον μήνα Ιούλιο 2020. Αφαιρώντας την Αποχή, το Λευκό και το Άκυρο, (5,0 %) και κατανέμοντας αναλογικά με τη δύναμή τους στα κόμματα την αδιευκρίνιστη ψήφο, (7,5 %), τα αποτελέσματά της είναι: Νέα Δημοκρατία 46,59 %, Σύριζα 26,13 %, Κίνημα Αλλαγής 6,81 %, ΚΚΕ 5,68 %, Ελληνική Λύση 3,97 %, Μέρα 25 2,84 % \'Ελληνες για την πατρίδα, (κόμμα Ηλία Κασιδιάρη) 1,13 %, Χρυσή Αυγή 1,13 %, και \'Αλλο Κόμμα 5,68 %. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία σε πεντακομματική Βουλή έχει κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, προηγείται του Σύριζα κατά 20,46 %, και τα τέσσερα από τα πέντε κόμματα της Δεξιάς – Κεντροδεξιάς, (Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση, \'Ελληνες για την Πατρίδα, (κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη) και Χρυσή Αυγή), λαμβάνουν συνολικά το 52,82 % των ψήφων, (το άλλο κόμμα, δηλαδή η Δημιουργία Ξανά, δεν καταγράφεται δημοσκοπικά άνω του 1 %). Οι προσεχείς εθνικές εκλογές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα του Σύριζα και τα αποτελέσματα σε αριθμό βουλευτών είναι: Νέα Δημοκρατία 157, Σύριζα 88, Κίνημα Αλλαγής 23, ΚΚΕ 19, και Ελληνική Λύση 13. Εάν επαναληφθούν οι
  εθνικές εκλογές, αλλά με το εκλογικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα σε αριθμό βουλευτών θα είναι: Νέα Δημοκρατία 181, Σύριζα 73, Κίνημα Αλλαγής 19, ΚΚΕ 16 και Ελληνική Λύση 11.

 3. avatar olymbitis

  Εσύ μεγιστοποιείς τον εαυτό σου, μπουλούκο. Δεν έχεις καμία ικανότητα ή ουσιαστική γνώση, μόνο πως να κορδόνεσαι σαν το τσιράκι του Αντρέα, να καταλαμβάνεις σχολεία και να πετάς μολότοφ.

 4. avatar Μίλησε ο ορισμός της ανικανότητας…..

  και του λαϊκισμού.
  Κριτική εκ του ασφαλούς.
  Κυβερνούσε με αυταπάτες, όπως ο ίδιος δήλωσε.
  Δεν προκαλεί εντύπωση αυτό το καθημερινό απύθμενο θράσος του κ. Τσίπρα και των στελεχών του, καθώς είναι ίδιον όλων των κομμουνιστικών καθεστώτων (βλέπε Μαδούρο κλπ)
  Ο Θεός μας φύλαξε και δεν μας βρήκε η πανδημία επί κυβερνήσεως του!!!
  Θα μετρούσαμε τώρα πόσοι ζούνε και όχι πόσοι πεθάναν.

 5. avatar te

  παρακαλας ρε να πεθανει η μιση χωρα απο τον κορονοιο, να κανει πολεμο η τουρκια στην ΕΛΛΑΔΑ, να κλεισει η χωρα τα συνορα , και γενικως να καταστραφει ολη η υφηλιος
  [...]
  αυτο που θα σου ερθει σε λιγους μηνες σε σενα και την παρεα σου θα ειναι το χειροτερο ονειρο της ζωης σου

 6. avatar .;.

  Ουτε ενα σχόλιο για την Αγιά Σοφιά θα ακουσετε απο αυτον. Καλο ειναι να φαινονται οι [...]πολιτικαντιδες και να αναλογιστείτε ποιόν ειχατε βαλει πρωθυπουργό

 7. avatar ….Είμαι απο τα άτομα που δεν ψηφίζω

  Κ δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα.καλως η κακως..Αλλα χωρίς πλάκα κυβέρνηση κ αντιπολίτευση μου κανει κατι σαν τις 7 θανάσιμες πεθερές...Ο τίτλος μου διαφεύγει μονο......Ίσως οι αγαπημένες συμπεθερες?......Α μπα...

 8. avatar Θυμίζεις τη γιαγιά

  Που στη θάλασσα πλατσουρίζει , γιατί δεν ξέρει μπάνιο ,
  Να την βλέπουν κ να τη χαίρονται

 9. avatar Σωστος ο pan

  Προσθετω οτι τρομακτικη ηταν η δικη του θητεια που ειχε και απολα , πτωχευση , κλειστες τραπεζες , μνημονιο νεο , δημιψηφισμα ακυρο,
  ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ [...] ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 10. avatar ναι ναι….τσιπροκο

  αντιλαμβανεσαι εσυ που αυξησες το φπα στα νησια...με τα συντροφο κλαμμενο

 11. avatar pan

  Άστα Αλέξη απατεώνα...
  Και για την τρύπα του όζοντος η κυβέρνηση φταίει..
  3 χρόνια και η νέα [...] σου ρχετε ασαλιωτη..

 12. avatar Το αναρτήσατε λίγο πριν. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6460741/tsipras-i-kyvernisi-megistopoiei-tin-krisi-tha-einai-tromaktiki-i-yfesi

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει