Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και του κλίματος χαλάρωσης βρίσκεται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το επόμενο τριήμερο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Το βέβαιο είναι πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ιδίως δε της χρήσης μάσκας, σε καταστήματα εστίασης και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι το γεγονός ότι σήμερα στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες της χώρας. Μάλιστα ο σχεδιασμός προβλέπει την ενίσχυση των μεικτών κλιμακίων υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας με στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η Πολιτική Προστασία αναμένεται να προβούν σε εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη διήμερη περιοδεία σε Άρτα και Κέρκυρα. Εν τω μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα περίπου 50.000 τεστ σε επισκέπτες τις τελευταίες ημέρες.

Το ενδεχόμενο όμως ενός νέου γενικού lockdown δεν συζητείται, καθώς αφενός θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και τον τουρισμό, αφετέρου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και το ΕΣΥ, το κράτος, αλλά και οι πολίτες έχουν «εκπαιδευθεί».

Αντίθετα αυτό που θα εξεταστεί είναι τοπικά lockdown, κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι στον Προμαχώνα, τεστ στους εποχικά εργαζομένους από βαλκανικές χώρες.

Και καθώς οι έλεγχοι και τα αυστηρά πρόστιμα την περίοδο της καραντίνας είχαν αποδώσει, θα σταλεί εμπράκτως το μήνυμα ότι από την πλευρά της πολιτείας δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα, με εντατικούς ελέγχους και «καμπάνες».

Σημειωτέον ότι αυτό που θορύβησε την κυβέρνηση δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, όσο η εγχώρια διασπορά. Τα δειγματοληπτικά τεστ στους τουρίστες δεν έχουν εντοπίσει ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα και όσα εντοπίστηκαν αφορούσαν επισκέπτες στη Βόρεια Ελλάδα από γειτονικές βαλκανικές χώρες. Επομένως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αίσθηση χαλαρότητας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Προβληματισμός υπάρχει για πανηγύρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.