Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και οι άλλες επιχειρήσεις της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μάλι και τη Σομαλία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Επίσης θα γίνει συζήτηση επί των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013, με έμφαση στον σχεδιασμό της υλοποίησης των συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ερβ Λαντσού.

Επίσης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

H συνάντηση θα διεξαχθεί υπό τη προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την Ελλάδα ως κράτος-μέλος, θα εκπροσωπήσει η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κα Φώφη Γεννηματά. Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει και διμερείς επαφές με ομολόγους του, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Άμυνας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.