Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από το βήμα του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει με τίτλο: «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί την οικονομία η κυβέρνηση»

Όπως τόνισε «η εικόνα που προσπαθείτε να παρουσιάσετε δεν έχει καμία σχέση με αυτή που επικρατεί στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολα. Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχουν… λεφτόδεντρα. Εμείς παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν του δώσατε σημασία, δεν μας ακούσατε. Τα προβλήματα όμως είναι εδώ και το διαπιστώνω όπου κι αν περιοδεύω. Μου τα μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των παραγωγικών φορέων και είμαι εδώ σήμερα για να ακουστεί η δική τους φωνή».

«Κύριε Μητσοτάκη» είπε «ακολουθείτε λάθος δρόμο, θέλετε να καταργήσετε εργασιακά δικαιώματα, σαρώνετε ό,τι βρείτε μπροστά σας και είστε δέσμιοι της ανικανότητας των υπουργών σας. Μπορεί να επήλθε η πανδημία, αλλά οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα. Τα μέτρα που έχετε πάρει στον τομέα της οικονομίας είναι ανεπαρκή. Ακολουθείτε τη λογική του “λέγοντας και κάνοντας” εμφανώς».

Αναφερόμενη στα λάθη που έχουν γίνει στον τομέα του τουρισμού η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «στον τουρισμό μόνο το 30% με 35% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να μένουν χωρίς δουλειά αυτή τη στιγμή. Σας είπαμε να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν όλα και να κάνετε όσο γίνεται πιο ελκυστικά. Μειώστε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή, κάντε ένα μεγάλο πακέτο κοινωνικού τουρισμού και ενισχύστε την πρωτοβάθμια υγεία. Μειώσατε τον ΦΠΑ μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα, ούτε καν στο κρασί για να στηρίξετε τους οινοποιούς. Στα υγειονομικά πρωτόκολλα των καταλυμάτων υπάρχει επίσης τεράστια καθυστέρηση. Οφείλατε να εξασφαλίσετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενναία προγράμματα χρηματοδότησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά δεν το κάνατε».

Όσον αφορά το Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, η πολιτική αρχηγός τόνισε ότι έχουν υποβληθεί από τις επιχειρήσεις αιτήσεις ύψους 16,5 δισ. ευρώ αλλά στην πρώτη φάση του προγράμματος θα διατεθούν μόλις 3,5 δισεκατομμύρια. «Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις καταδικάζονται πλέον σε λουκέτα. Οι τράπεζες ασχολούνται και πάλι μόνο με τους ισχυρούς πελάτες τους. Συν τοις άλλοις, από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί» σημείωσε.

Ακολούθως μίλησε για τη στήριξη των αγροτών, λέγοντας απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν υπάρχει καμία στήριξη των αγροτών και της παραγωγής. Εμείς είχαμε προτείνει να δώσει η κυβέρνηση προκαταβολικά το 50% των ενισχύσεων, να αποζημιωθούν οι κλάδοι που επλήγησαν, να αγοράσει το κράτος προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και να τα διανείμει σε αδύναμους πολίτες αλλά και να καταργηθεί για αγρότες και μικρομεσαίους το τέλος επιτηδεύματος».

Τέλος όσον αφορά τον εργασιακό τομέα, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση για να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. «Δημιουργείτε συνθήκες ζούγκλας και αρνείστε αδικαιολόγητα να κηρύξετε υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Αδιαφορείτε, δεν έχετε καμία απάντηση να μας δώσετε».