Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές σε διάλογο με δημοσιογράφους στο Ισραήλ για «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, αναζωπύρωσε τα σενάρια που ούτως ή άλλως κυκλοφορούσαν για ανασχηματισμό στις αρχές Ιουλίου, ενώ ορισμένοι θεώρησαν ότι και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά, σήμαινε ότι θα είχαμε εξελίξεις τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Αυτό προκάλεσε, όπως είναι λογικό, αναστάτωση στην κυβέρνηση και στο γαλάζιο στρατόπεδο, με τους υπουργούς να αναρωτιούνται για το μέλλον τους και βουλευτές να ελπίζουν ότι θα χρειαστεί να ράψουν κοστούμια.

Για αυτό και συνεργάτες του πρωθυπουργού, που συνομίλησαν μαζί του χθες αφότου επέστρεψε στην Αθήνα από το Ισραήλ, διέρρευσαν στη συνέχεια ότι ο κ. Μητσοτάκης τους ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει ανασχηματισμό τις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνέχεια, στο ερώτημα εάν θα γίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν: «Κατηγορηματικά όχι. Ούτε για τα επόμενα 24ωρα, ούτε για τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση έχει πολύ καλή απόδοση, όπως δείχνουν και όλες οι μετρήσεις. Ο χρόνος των όποιων διορθωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση και των προσώπων αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και όχι των Μέσων Ενημέρωσης».

Υπενθυμίζεται ότι η ανασχηματολογία είχε ξεκινήσει με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και εν συνεχεία στο ΣΚΑΪ και την είχε κλείσει στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing. Αυτό βεβαίως δεν ανέκοψε τη συζήτηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με το χιλιοειπωμένο ρητό, οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Όμως με την ανασχηματολογία έρχεται γκρίνια και με τη χθεσινή διαρροή στέλνεται και ένα σαφές μήνυμα στους υπουργούς να μην «κατεβάσουν τα μολύβια», αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται, καθώς ο ανασχηματισμός παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον. Ενώ κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν και την ονοματολογία σχετικά με τα πρόσωπα.