Στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη, η Ελλάδα θα θέσει ζήτημα νέων κυρώσεων στην Τουρκία, άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας σε σχετικό ερώτημα στο briefing ότι και αυτό το θέμα τέθηκε κατά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη- Μισέλ.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Είναι αντικείμενο που έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα επιφυλαχθώ μέχρι να προχωρήσουμε και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας», τόνισε ο κ.Πέτσας.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την τουρκική προκλητικότητα κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Σαρλ Μισέλ και επιφυλάχθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς δε να σχολιάσει δημοσίευμα της Nordic Monitor, σύμφωνα με το οποίο μυστικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Άγκυρας αποκαλύπτουν σχέδιο εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Εμείς θα κάνουμε πάντα αυτό που χρειάζεται για να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 19 Ιουνίου και βασικό θέμα της ατζέντας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.

Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Είναι το πρώτο ταξίδι εκτός Ελλάδας, μετά από την πανδημία του κορονοϊού. Τουρισμός, επενδύσεις και ενέργεια αποτελούν βασικά σημεία της ατζέντας της επίσκεψης. Και την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται το Κάιρο.

«Όλο το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, για να ενισχύσουμε τη θέση μας και να προάγουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή. Ένα μεγάλο βήμα έγινε με τη συμφωνία που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα με την Ιταλία και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και με τις υπόλοιπες χώρες. Στο Ισραήλ, η συζήτηση δε θα αφορά μόνο θέματα γεωπολιτικά. Αλλά και θέματα που σχετίζονται με επενδύσεις, ενέργεια και τουρισμό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς δε πότε θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ και πότε θα επεκταθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι προχωρούν οι συζητήσεις με τη Ρώμη, θα ενημερωθούν και τα πολιτικά κόμματα και εν συνεχεία θα έρθει η συμφωνία στο Κοινοβούλιο.