«Η κυβέρνηση νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως τόνισε, «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, πρώτο μας μέλημα ήταν ο κόσμος της εργασίας. Για αυτό επεξεργαστήκαμε στο συνεκτικό μας σχέδιο καινοτόμα εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε χθες, προσθέτουμε ακόμα 190 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Συν-Εργασία». Ειδικότερα, από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η Πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τον χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται. Και αυτό θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούλιο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Όσον αφορά την κριτική που διατυπώθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί «κάνουμε αυτή την παρέμβαση στο Πρόγραμμα “Συν-Εργασία” πριν αυτό ξεκινήσει», η απάντηση είναι διττή:

Πρώτον, γιατί νοιαζόμαστε! Νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους. Νοιαζόμαστε για τις οικογένειές τους. Νοιαζόμαστε να είναι στη θέση τους για να συμμετέχουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας  και τα οφέλη της.
Δεύτερον, γιατί μπορούμε! Και μπορούμε για τέσσερις λόγους:

  • 1ον. Αντλήσαμε 3 δισ. ευρώ από την πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου.
  • 2ον. Προχωρούμε στην έκδοση μεγαλύτερου ύψους εντόκων γραμματίων, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα.
  • 3ον. Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
  • 4ον. Η οικονομία -σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, υποτετραπλάσιο, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση στην Ευρωζώνη έφτανε το 3,6%, ενώ στη χώρα μας στο 0,9% του Α.Ε.Π.».