Ηλίθιο και αδιανόητο χαρακτήρισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος το κείμενο του Χριστόδουλου Ξηρού, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει «να πέσουν κεφάλια» μετά την απόδρασή του από τις φυλακές.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ.Πάγκαλος δήλωσε: «Πρόκειται για ηλίθιο και αδιανόητο κείμενο. Αν δεν το έχει γράψει ο ίδιος, διότι κάποιοι αμφισβητούν ότι το έγραψε ο ίδιος, αλλά από ανθρώπους που είναι μικρόνοες και απαράδεκτοι. Θέλω να πω ότι αυτό είναι απαράδεκτο και τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους, διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στα όρια της ψυχικής νόσου.

Δηλαδή, και μόνο η εικόνα αυτή που δημιούργησε ο Ξηρός, να βάλει τον εαυτό του κοντά στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Άρη Βελουχιώτη και τον Τσε Γκεβάρα, είναι παράξενο. Υπάρχουν και άλλοι επαναστάτες, βέβαια, που βάφουν τα μαλλιά τους και ας μην το κάνουμε θέμα αυτό. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν και άλλοι επαναστάτες που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους, πλην του Κολοκοτρώνη, ο οποίος πέθανε αργότερα, αλλά διακινδύνευσε τη ζωή του. Ο Γκεβάρα πολέμησε στρατό κατοχής, αυτοκρατορίες και το αμερικανικό καθεστώς στη Βολιβία και τον σκότωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η CIA. Εδώ, ποιος τους ενοχλεί; Τους ενοχλούν οι διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι; Οι εισπράκτορες των λεωφορείων που συμπλέκονται με τους πελάτες που δεν έχουν πληρώσει εισιτήριο;

Είναι δυνατόν να είναι αυτή η εικόνα τους για την κοινωνία; Αυτή η κοινωνία που τους επιτρέπει να κόβουν βόλτες στις φυλακές, να πηγαίνουν σε ρεβεγιόν, να παίρνουν άδειες και να την κοπανάνε, να μην τους παρακολουθεί η Αστυνομία και να κάνουν διάγγελμα με εκπαιδευμένο τηλεοπτικό προσωπικό – διότι αυτός που έκανε τη συνέντευξη είναι επαγγελματίας της τηλεόρασης και δεν υπάρχει αμφιβολία, διότι έχει auto cue και σκηνοθεσία. Μέσα σ’ αυτήν την κοινωνία των ανέσεων και των παροχών αισθάνονται την ανάγκη να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους; Διότι πέρα από τον Αξαρλιάν που μας τον θύμισε η μητέρα του με αυτόν τον συγκινητικό τρόπο, υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες για τους οποίους δεν είχε πει κανείς τίποτα και ήταν εξαιρετικές φυσιογνωμίες του τόπου.

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος π.χ. ή ο Μιχάλης Περατικός που σκότωσε η 17Ν τον θυμάμαι ως νέο άνθρωπο με μεγάλο πάθος, που τον αγαπούσαν. Ο Παύλος Μπακογιάννης, μια μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία. Προσωπικότητες της προόδου, ο καθένας με τη δική του προσωπική και κοινωνική αναφορά. Το ζήτημα είναι ποιος είναι αυτός που δικάζει και καταδικάζει; Ποιος είναι αυτός; Ο Θεός; Είναι τρελός και επικίνδυνος και πρέπει να αποσυρθεί! Θεωρώ – και έχει δίκιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αν είπε στον κ. Βενιζέλο αυτό που λέγεται ότι του είπε, ότι δεν γίνεται να δίνουμε άδειες στους τρομοκράτες – ότι έχει συμβεί σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, αλλά αυτοί οι άνθρωποι που είχαν κάνει ένοπλες δολοφονίες, οι “Ερυθρές Ταξιαρχίες”, ήταν άνθρωποι που είχαν γράψει βιβλία μέσα στη φυλακή.

Εξηγούσαν γιατί απορρίπτουν τρομοκρατία και γιατί ήταν λάθος, ποια ήταν η ψυχική και πολιτική τους συγκρότηση και γιατί την εγκαταλείπουν. Δεν με ενδιαφέρει μια δήλωση μετανοίας, που μπορεί να είναι προσποιητή και να γυρίσουμε σ’ αυτήν την εποχή των δηλώσεων μετανοίας. Με ενδιαφέρει να μην το ξανακάνει και αυτός ο άνθρωπος που βγαίνει με άδεια από τη φυλακή δεν ξέρω ότι δεν θα το ξανακάνει. Αυτός έλεγε ότι θα το ξανακάνει. Ούτε καν στη φυλακή δεν ήταν ήσυχος, για να πω ότι τον εκτίμησαν συντεχνιακά εκεί. Αυτός έκαψε το κελί του για να το αλλάξει».

«Πρέπει να πέσουν κεφάλια»
«Θεωρώ και το είπα και χθες στην “Ανατροπή” ότι πρέπει να πέσουν κεφάλια. Και στο μέτρο που μπαίνει το ερώτημα αν φταίνε αστυνομικοί ή δικαστικοί, θα πω ότι και οι δύο φταίνε. Οι δικαστικοί γιατί του έδωσαν την άδεια, γιατί υπάρχουν τέτοιου είδους φυλακές, να κυκλοφορεί ανενόχλητος να οργανώνει την απόδρασή του, να είναι με άλλους κρατούμενους που φαίνεται ότι είναι και εκείνοι ασύδοτοι στις φυλακές. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Να απομονωθούν σε ειδικές φυλακές, όσο διατηρούν αυτή τη νοοτροπία. Γιατί δεν μπορεί σ’ αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα σε νοοτροπίες εγκληματιών και της δικής μας κοινωνίας να νικήσει αυτή των εγκληματιών, διότι τότε γίνονται αυτοί παράδειγμα. Και από αυτό το ανόητο και ασυνάρτητο κείμενο δίνει παράδειγμα στη νεολαία. Γιατί δυστυχώς εκεί την καταντήσαμε και όταν πρέπει να πάρουμε σε πρώτο επίπεδο τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, διαλύσαμε την εκπαίδευση και τα σχολεία και έχουμε μια νεολαία ημιμαθέστατη, η οποία δεν μπορεί να διακρίνει τον πολιτικό λόγο του καθενός και εμπνέεται από αυτό το κείμενο και διασκεδάζει. Έχει το κουμπούρι αυτός και εμείς του το ξαναδώσαμε στα χέρια. Και ποιος ξέρει τι έχει στα χέρια…

Η Αστυνομία φταίει γιατί δεν τον παρακολούθησε. Μη μου πει κανείς για τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Εσάς, αν σας παρακολουθεί κάποιος, αν δεν τον πιάσετε και δεν τον καταγγείλετε, έχετε το δικαίωμα να τον καταγγείλετε ότι σας παρακολουθεί. Εάν δεν τον βρείτε εντέχνως και δεν τον πάρετε χαμπάρι, υπάρχει κανένα ζήτημα; Αν κάνετε όχι τρομοκρατία, αλλά οικονομικό π.χ. έγκλημα;».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του συνηγόρου του, Φρ. Ραγκούση, είπε: «Βρίσκω αποτρόπαιο το θέμα των δικηγόρων που διαφημίζουν τον εαυτό τους πολλά χρόνια τώρα, δικηγορώντας από την τηλεόραση και από το ραδιόφωνο. Υπάρχει κανόνας ότι ο συνήγορος δεν επιτρέπεται να μιλάει για τον πελάτη του έξω από τη διαδικασία, εκτός δηλαδή των εγγράφων που καταρτίζει και την παρουσία του στο δικαστήριο. Πέστε μου έναν δικηγόρο που έχει διαγράψει ο Δικηγορικός Σύλλογος, επειδή παραβιάζει την αρχή αυτή.

Ο κ. Ραγκούσης προφανώς έχει επαναστατικό μέγεθος μετά από αυτά που είπε και η ψυχή του συμπίπτει με αυτήν του Ξηρού και είναι ακατάλληλος για δικηγόρος και πρέπει να διαγραφεί από το Σύλλογο. Και αυτός και όποιος κάνει το ίδιο στο μέλλον, παραβεί δηλαδή τους κανόνες δεοντολογίας και δικηγόροι της πιάτσας πουλημένοι, εμπορικοί που κοιτάνε να κονομήσουνε, κοροϊδεύοντας όποιον τους βλέπει από τον καναπέ του.

Ο κ. Ραγκούσης δεν ξέρω αν είναι στα καλά του, αλλά οποιοσδήποτε άνθρωπος θέλει να κυλάνε ποτάμια με αίμα έχει ένα πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, μιλάω για τους κανόνες δεοντολογίας και επειδή σε λίγο καιρό ο Δικηγορικός Σύλλογος θα έχει αρχαιρεσίες, απευθύνομαι στον πρόεδρο και λέω ότι πρέπει να πάρει θέση και αυτός και όσοι πάνε για τα αξιώματα».