Το γύρο του κόσμου κάνει το βιντεοσκοπημένο μανιφέστο και η απειλητική επιστολή του Χριστόδουλου Ξηρού, με τους ξένους ανταποκριτές να εκφράζουν ανησυχίες για ένα νέο κεφάλαιο αίματος στην ιστορία της Ελλάδας, κάτι που οι ελληνικές Αρχές πίστευαν ότι είχε κλείσει εδώ και χρόνια, μετά την εξάρθρωση της «17Ν».

«Φυγάς τρομοκράτης: Είναι χρέος μας να ανάψουμε το φυτίλι» είναι ο τίτλος του Channel 4, που δημοσιεύει το βίντεο του Ξηρού και κάνει εκτενή αναφορά στις απειλές του για ένοπλη δράση. «Ο 56χρονος Ξηρός καλεί τους αναρχικούς να ενωθούν ενάντια στους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και την αστυνομία», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο και κάνει λόγο για «αμηχανία» της κυβέρνησης, αφού ο τρομοκράτης κατάφερε να αποδράσει μετά από την άδεια που του έδωσαν οι ελληνικές αρχές από τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Έλληνας φυγάς που εξαφανίστηκε παραβιάζοντας την άδεια από τις φυλακές απειλεί με ένοπλη δράση την κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι κατέστρεψε τη χώρα με τα μέτρα λιτότητας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση το 2003 για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, έχει υποσχεθεί να ξαναπιάσει τα όπλα», αναφέρει το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Ξηρός λέει: «Πήρα την απόφαση να βροντήξω ξανά τα αντάρτικα όπλα ενάντια σ΄ αυτούς που έκλεψαν τις ζωές μας και τα όνειρά μας για το κέρδος».

«Δύο εβδομάδες μετά την απόδρασή του, ένα καταδικασμένο μέλος της 17Ν υποσχέθηκε να επιστρέψει στην ένοπλη δράση, αναζωπυρώνοντας τους φόβους της πολιτικής βίας», επισημαίνει η Guardian, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τρομοκράτης της 17Ν υπόσχεται να επιστρέψει στη βία μετά την διαφυγή του από τη φυλακή».

«Είναι καθήκον μας να ανάψουμε το φυτίλι. Τι περιμένουμε;», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ξηρός, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Έλληνας φυγάς που εξαφανίστηκε μετά από άδεια που πήρε από τη φυλακή, ενώ εξέτιε έξι ποινές ισόβιας κάθειρξης, υποσχέθηκε την επιστροφή στην ένοπλη δράση», αναφέρει το αμερικανικό abc NEWS, μέσω της ανταπόκρισης του Associated Press από την Αθήνα.

«Ο Χριστόδουλος Ξηρός απείλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το δικαστικό σύστημα και την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το AP.

«Φυγάς τρομοκράτης που έχει εμπλακεί στη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο αμερικανών αξιωματούχων, υποσχέθηκε να επιστρέψει στην ένοπλη δράση», γράφουν οι Los Angeles Times.

«Ο Χριστόδουλος Ξηρός ανάρτησε βίντεο στο διαδίκτυο σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη διαφυγή του. Εξέτιε ποινή ισοβίων στην οποία είχε καταδικαστεί το 2003 για συμμετοχή σε έξι πολιτικές δολοφονίες και δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις ως μέλος της οργάνωσης αντάρτικου πόλεως 17 Νοέμβρη» συνεχίζουν οι LA Times.

Περιγράφει, μάλιστα, την εμφάνιση του Ξηρού με το κόκκινο φούτερ και φόντο με τις φωτογραφίες Τσε Γκεβάρα, Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη και Βελουχιώτη.

«Ο Ξηρός παρουσιάζει τον εαυτόν του σαν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών που τιμωρεί τους πλούσιους για λογαριασμό των φτωχών στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας παραμένει σε ύφεση μετά και από δύο πακέτα διάσωσης», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

«Αριστεριστής έλληνας αντάρτης που διέφυγε από τη φυλακή ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιστροφή του στην τρομοκρατία. Ο φυγάς Χριστόδουλος Ξηρός με βίντεο στο διαδίκτυο και επιστολή, καλεί “τους συντρόφους του ένοπλου αγώνα” να ενωθούν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις επιπτώσεις των τριών χρόνων σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα» τονίζουν οι New York Times.