Το βιβλίο του φημισμένου Βρετανού καθηγητή ιστορίας Ρόντρικ Μπίτον υπό τον τίτλο «Greece – Biography of a Modern Nation», που κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες και στα ελληνικά με τον ίδιο τίτλο «Ελλάδα – Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» (από τις εκδόσεις Πατάκη) έχει πάνω στο γραφείο του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όποτε ξεκλέβει χρόνο διαβάζει αποσπάσματα, προκειμένου να χαλαρώσει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star από το Μέγαρο Μαξίμου, το ογκώδες βιβλίο ήταν σε εμφανή θέση ακριβώς δίπλα του.

Ο καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα «Αδαμάντιος Κοραής» του King’s College του Λονδίνου κ. Μπίτον, ανατέμνει μέσα από το νέο του εκδοτικό εγχείρημα το αξιοσημείωτο επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, στη διάρκεια των τελευταίων τριακοσίων ετών ένα σύγχρονο έθνος οικοδομήθηκε, στη βάση, κυριολεκτικά σχεδόν, των ερειπίων ενός εξαφανισμένου πολιτισμού.

To «Ελλάδα – Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» είναι η ιστορία του ελληνικού έθνους – κράτους, αλλά είναι κυρίως, και πιο ουσιαστικά, η ιστορία της συλλογικής ταυτότητας που συνοδεύει το έθνος – κράτος.

Είναι η ιστορία των γεγονότων και της υψηλής πολιτικής, αλλά και η ιστορία της κουλτούρας και των τεχνών, των ανθρώπων και των ιδεών. Μάλιστα οι Financial Times το έχουν χαρακτηρίσει «το βιβλίο της χρονιάς», ενώ η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ που έχει γράψει «Το νησί» και επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, κάνει λόγο για ένα «υπέροχα γραμμένο βιβλίο στο οποίο θα επιστρέφω σε όλη μου τη ζωή».

Γεώργιος Σαρρής