Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ότι «δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των μεταξύ μας διπλωματικών διαφορών, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια, όταν αυτά προσβληθούν».

Για τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, μέσω του Real FΜ σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Αγιά Σοφιάς, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να αποκτήσει νεοοθωμανικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, θύμισε ότι το μνημείο έχει απωλέσει τον θρησκευτικό του χαρακτήρα από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Μία τέτοια ενέργεια, όπως είπε, «θα οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο μετέχει και η ίδια και την προεδρία του οποίου έχει η Ελλάδα για τους επόμενους έξι μήνες».

Αναφορικά με τουρκικά δημοσιεύματα που φέρουν τον οικουμενικό πατριάρχη να συνδέεται με το κίνημα Γκιουλέν, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι ο κ. Βαρθολομαίος είναι ένας παγκόσμιος θρησκευτικός ηγέτης και η οποιαδήποτε προσβολή στο πρόσωπό του σε καμιά περίπτωση δεν θα βοηθήσει την εικόνα της Τουρκίας που θέλει να εμφανίζεται ως κοσμικό κράτος που σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.

TAGS