Αποτίμηση των πρώτων δύο εβδομάδων από το πρώτο βήμα άρσης του lockdown λόγω κορονοϊού έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά χωρίς να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όλα τα βασικά στοιχεία από τα θετικά κρούσματα μέχρι δυστυχώς τα θύματα, έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά. Προσέθεσε επίσης ότι «το ίδιο διάστημα οι νοσηλείες σε ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά κατά 33% μεσοσταθμικά το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα».

«Οι πρώτες δύο εβδομάδες έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος» σημείωσε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως το επόμενο σημαντικό βήμα είναι στις 25 Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν, με μέτρα και κανόνες, τα καταστήματα της εστίασης.

Για τη στήριξή τους δίνεται στους δήμους η δυνατότητα αύξησης 100% στους κοινόχρηστους χώρους που διατίθενται για τραπεζοκαθίσματα, και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, δίνεται η δυνατότητα μείωσης δημοτικών τελών έως 50%. Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και θα έχει ισχύ έως το τέλος του έτους.