Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Ξέπλυμα μαύρου χρήματος», διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να απαλλάξει το κράτος, την οικονομία και τις επιχειρηματικές πρακτικές από την αδιαφάνεια, τις γκρίζες ζώνες, την ανομία και το μαύρο χρήμα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναβαθμίσουμε, βήμα-βήμα, την αξιοπιστία της χώρας μας. Να πατάξουμε αμείλικτα τη διαφθορά, που κοστίζει σε όλους, στους πολίτες, στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις, σοβαρές απώλειες σε φήμη, σε αξιοπιστία, σε πόρους αλλά και σε υγιείς επιχειρηματικές συνθήκες και πρακτικές», ανέφερε ο κ. Κουσελάς.

Ανέφερε ακόμη, ότι στη χώρα μας, το ξέπλυμα χρήματος ανερχόταν το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της FATF (της διεθνούς Χρηματοοικονομικής Ομάδας Δράσης που είναι αρμόδια για το θέμα), στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των πέντε δισ. ευρώ ή σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς μάλιστα στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η φοροδιαφυγή.

«Η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας θέσει ως κορυφαίο στόχο της την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στη διαφάνεια της διακυβέρνησης, συγκρούεται καθημερινά με νοσηρές νοοτροπίες και πρακτικές, που επί χρόνια λυμαίνονταν το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό χώρο. Αυτές τις παρασιτικές νοοτροπίες, αυτές τις ολοφάνερα νοσηρές πρακτικές, είμαστε αποφασισμένοι να τις καταπολεμήσουμε όπου και αν αναπτύσσονται, όποιους και αν αφορούν», ανέφερε ο κ. Κουσελάς.