Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πλειστηριασμών και ζήτησε δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην όξυνση της κρίσης καθώς και για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης.

«Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει αυτό τον προϋπολογισμό. Δεν ψηφίζουμε κραυγαλέες επιλογές αδικίας, ολιγωρίας και στερήσεων. Δεν συναινούμε στη συνέχεια της ίδιας πολιτικής. Υπερασπιζόμαστε μια προοδευτική πολιτική που βασίζεται στο τρίπτυχο δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανασυγκρότηση, υπερασπιζόμαστε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της χώρας που θεμελιώνει την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, που έγινε με επώδυνο τρόπο, το πρόγραμμα απέτυχε, γιατί οδήγησε σε φτωχοποίηση τη χώρα με άδικη και άνιση κατανομή βαρών.

«Η κυβέρνηση απέτυχε να συγκροτήσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα ήταν κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλλει το κόμμα του για ένα διαφορετικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. «Και πέρυσι από το ίδιο βήμα λέγαμε ότι και εκείνος ο προϋπολογισμός δεν εξέφραζε μια επιλογή για σταθεροποίηση της χώρας, αλλά βασίζεται σε καθεστώς λιτότητας. Τονίζαμε και τότε ότι το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει. Ότι η πολιτική αυτή δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση αλλά οδηγεί σε κρίση», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο τρόπος υπολογισμού του πλεονάσματος το κάνει μη διατηρήσιμο, αν δεν αλλάξει η πολιτική που ακολουθείται. «Αντιλαμβάνομαι την αισιόδοξη οπτική της κυβέρνησης αλλά την οδηγεί σε αυτοπαγίδευση γιατί επιλέγει την εικόνα του επιτυχημένου και κρύβει τα προβλήματα. Δεν είναι όλα επικοινωνιακά. Πέρυσι λέγατε για το success story αλλά δεν έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για προσπάθεια τεχνητής πόλωσης.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επενδύει στην όξυνση της κρίσης παρά στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Αρνείται ακόμα και τις αναγκαίες αλλαγές. Μένει στην καταγγελία της μνημονιακής πολιτικής, στην πολιτική των εύκολων λύσεων και της τεχνητής πόλωσης με το σύνθημα ή εμείς ή αυτοί. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος από αυτόν που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση», επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

Καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματός του, πρότεινε μεταξύ άλλων:

– Ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και συνεκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνική συνοχή.

– Τα επώδυνα αποτελέσματα του προγράμματος να αποτελέσουν βάση για την αντικατάστασή του με έμφαση στην απασχόληση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή.

– Αντικατάσταση της τρόικας με θεσμικά όργανα της ΕΕ που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία το πλαίσιο των μέτρων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος, να αναζητήσει συμμαχίες και όχι να περιμένει οδηγίες», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε ένα πρόγραμμα ανάταξης με ένα πλαίσιο μέτρων που θα υποβοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια κοινωνία όπως είπε, ίσων ευκαιριών και σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Ο κ. Κουβέλης κάλεσε την κυβέρνηση να μην δεχθεί νέα μέτρα, αναποτελεσματικά και επώδυνα όπως είπε, που θα επιδεινώνουν την κατάσταση στην κοινωνία, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του για την άρση των πλειστηριασμών αλλά και την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακόμα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκρούσει το μέτρο των απολύσεων και παράλληλα να τις αποσυνδέσει από την κινητικότητα, να μην δεχθεί οριζόντιο κλείσιμο επιχειρήσεων και να επιμείνει στον σημαντικό για τη χώρα ρόλο των αμυντικών συστημάτων.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κουβέλης σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό να διαφεύγουν οι φοροφυγάδες και να ζητάτε πάντα από τους ίδιους και τους ίδιους να πληρώσουν. Χρειάζεται μια δίκαιη προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη», σημείωσε.

Πρότεινε ο ΦΑΠ να συνδέεται με το σύνολο της περιουσίας και όχι μεμονωμένα, αλλά και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ακόμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε:

– Άμεση ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού οφειλών όλων των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι φθάνουν το ένα εκατομμύριο.

– Δράσεις στήριξης των ανέργων και των δομών κοινωνικής φροντίδας.

– Αύξηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων.