Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που παραχώρησε στο Γραφείο Συντακτών του πρακτορείου Anadolu, στην Άγκυρα. Όπως τόνισε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, «η Τουρκία ελπίζει να επιτύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι τις 26 Μαρτίου».

Μία ημέρα μετά την τεταμένη συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών, τόνισε επίσης ότι «εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών», η οποία θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ε.Ε. και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης πρέπει επίσης να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία «να τηρήσει τις δεσμεύσεις» που προέρχονται από τη συμφωνία των δύο πλευρών τον Μαρτίο του 2016, η οποία προβλέπει ότι οι μεταναστεύοντες παραμένουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα την χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας.

Η Άγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν τηρηθεί οι υποσχέσεις, κυρίως στο επίπεδο της χρηματοδότησης. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία του 2016 πρέπει να επανεξετασθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου περί το ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι λόγω των πολεμικών συγκρούσεων Σύροι συνωστίζονται στα τουρκικά σύνορα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά, αν πρέπει να συντάξουμε έναν οδικό χάρτη, περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ειλικρινής», τόνισε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.