Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το προσφυγικό ενώ αναμένει να φτάσει η έμπρακτη στήριξη από ΕΕ στη φύλαξη των συνόρων, κλιμάκιο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται σήμερα τον Έβρο, με στόχο να καταδείξουν στο εσωτερικό ακροατήριο την υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τους κατοίκους της περιοχής.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι κάτοικοι του Έβρου «τις τελευταίες μέρες συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αποτροπή της παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε απορρίψει τις καταγγελίες περί πολιτών που οπλοφορούν στην παραμεθόριο με Τουρκία, παραπέμποντας σε ενεργοποίηση της εθνοφυλακής.

Στην αντιπροσωπεία της ΝΔ μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Γιώργος Στεργίου, ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου Άκης Παρασκευόπουλος, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και μέλη της ΝΟΔΕ Έβρου, και θα επισκεφτεί το Τελωνείο των Καστανέων καθώς και την Παρέβρια ζώνη του Δήμου Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης και της ΝΔ συμπυκνώνεται στο μήνυμα περί «εθνικής ομοψυχίας» απέναντι σε μία «εισβολή» και παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για υποκίνηση ξενοφοβικών αισθημάτων, στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, πέρα από κομματικές γραμμές.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα εξακολουθεί και απορρίπτει ως fake news τις κατηγορίες της Τουρκίας. «Ούτε μια στο εκατομμύριο να έχουμε πυροβολήσει μετανάστη» δηλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής χθες (Mega).

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε στη γερμανική εφημερίδα Bild πως: «Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τρεις και έχουν τραυματίσει πολλούς πρόσφυγες» και στη συνέχεια ζήτησε αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την Άγκυρα: Να βοηθήσει η ΕΕ την Τουρκία στη Βόρειο Συρία. Και αυτό την ώρα που συναντώνταν χθες Ερντογάν- Πούτιν σε μία προσπάθεια συμβιβασμού και συμφωνίας για την Ιντλίμπ.

Οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

Εν τω μεταξύ όμως ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός «κάρφωσε» τον Ερντογάν, πως χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως ασπίδα, όπως καταγγέλλει και η Αθήνα. Η οποία Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική μάχη καταρχήν στην Ευρώπη, αλλά και με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Το βίντεο που προβλήθηκε προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο δείχνει την εργαλειοποίηση ανθρώπων από τη γείτονα χώρα για την εφαρμογή πίεσης πάνω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έδειξε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, Luca Jahier.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Μηταράκης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη «ο νέος κανονισμός για τη Μετανάστευση που συζητείται αυτή τη χρονιά στην ΕΕ να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα μέτρα, για να μπορέσουμε το βάρος που σηκώνουν τα κράτη πρώτης γραμμής να διαμοιραστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογικά».

Υπογράμμισε ότι το προσφυγικό είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και κάλεσε την Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία, ώστε να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016. Συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρχουν ροές προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Jahier εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς την Κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί και τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «το θέμα της φύλαξης των συνόρων μιας χώρας και η προστασία των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο, δεν μπορεί να αφεθεί στις πλάτες μιας χώρας πρώτης γραμμής, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό βάρος». «Θα συζητήσουμε με την τουρκική Κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με το πνεύμα της Κοινής Δήλωσης του ’16, αλλά και να προχωρήσουμε σε τεχνική τροποποίηση της», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης της ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα μας ζήτησε ο κ.Μηταράκης και κατά τη συνάντηση του με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(ΟΑΣΕ), κ. Pritchard.

Στο παιχνίδι βάζει η Αθήνα και τις ΗΠΑ. Για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου παρατηρείται οργανωμένη μαζική προσπάθεια εισόδων στη χώρα μας, ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τον αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Matthew Palmer.

Σε μία εβδομάδα επιπρόσθετα μέσα από τη Frontex- Επιφυλακή από το στρατό

Με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού σχετικά με την αποστολή 1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας στα σύνορα με την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε χθες (ΣΚΑΪ) ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα φαίνεται στην πράξη και με ένα πλέγμα δράσεων στηρίζεται η ελληνική προσπάθεια και πρόσθεσε ότι την επομένη εβδομάδα η Frontex κινητοποιεί επιπρόσθετα μέσα και συνοριοφύλακες ενώ θα συνδράμει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Frontex Έβα Μονκιούρ θα σταλούν γύρω στους 100 αξιωματικούς έκτακτης υπηρεσίας από την ερχόμενη Τετάρτη στην περιοχή των συνόρων του Έβρου. Στα ελληνικά νησιά, η Frontex θα στείλει κυρίως εξοπλισμό, δηλαδή σκάφη ή ελικόπτερα. Η επιχείρηση της Frontex έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη να διαρκέσει δύο μήνες, αλλά εάν χρειαστεί, θα παραταθεί.

Σχεδιάζεται επίσης η τοποθέτηση επιπλέον 40 χλμ φράχτη κατά μήκος των συνόρων στα πρότυπα του υφιστάμενου, μήκους 12 χλμ. στον Έβρο.

Ο κ. Στεφανής χθες μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την κατάσταση, και οι Ελληνικές δυνάμεις είναι έτοιμες για αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενεργοποιηθεί το μόνιμο επιτελείο στο στρατηγείο ανατολικής Μεσογείου, με την επίβλεψη του αρχηγού στόλου, καθώς προφανώς αναμένεται κινητικότητα και στα θαλάσσια σύνορα, τα οποία ρεαλιστικά είναι αδύνατον να «σφραγιστούν».