Στο ζήτημα της μονομερούς κατάργησης από πλευράς Τουρκίας της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Mega ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς βρήκαμε λύση», κάτι που δεν ισχύει σε αυτήν την περίοδο, με την υπάρχουσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Σήμερα έχουμε μονομερή ακύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυράει κλέφτικα. Όσο ήμουν πρωθυπουργός, δεν είχε ακυρωθεί μονομερώς η συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ενώ στη συνέχεια επισήμανε: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλεία και έχει γεωπολιτικές βλέψεις». Παράλληλα, τόνισε πως «σωστά κλείσαμε (ως Ελλάδα) τα σύνορα, αλλά δεν βοηθούν οι επικοινωνιακές φιέστες της κυβέρνησης».

«Τι νόημα έχει η αναστολή της διαδικασίας του ασύλου για ένα μήνα, ενώ πριν νομοθετούσες για να το επιταχύνεις;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Έρχονται για να περάσουν στην Ευρώπη».

«Εδώ και επτά μήνες η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε εκβιασμό της Τουρκίας, τον οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προβλέψει, γιατί απειλούσε καιρό πριν. Θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και εγκάλεσε την κυβέρνηση που δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το θέμα. Όπως υπογράμμισε: «Διαχειρίστηκα το θέμα 4,5 χρόνια, δεν θέλει την άποψή μου; Αυτό δείχνει αλαζονεία. Εγώ συγκάλεσα τρεις φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει να βουλιάζουν τα νησιά από πρόσφυγες για να μην στεναχωρήσει τους “γαλάζιους” δημάρχους».

Δείτε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

Εδώ και εφτά μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται δίχως στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ωμό γεωπολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας, τον οποίο όμως θα έπρεπε να έχει προβλέψει η κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών.Η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει την ΕΕ με βέτο στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και με κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Χρειάζεται εθνική στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά και διεκδίκηση από τους συμμάχους για να πάρουν μέρος της ευθύνης.Ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, όχι μόνο δεν έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά και δεν έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ένα σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ενώ παράλληλα θα διεκδικήσει λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, March 3, 2020