Τη συγκίνησή του και την υπερηφάνεια του να βρίσκεται κοντά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, εξέφρασε χθες, Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης, συναντώντας τον Ελληνισμό του Καΐρου, παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Νίκου Γαριλίδη, του Κύπριου Πρέσβη κ. Ομήρου Μαυρομάτη, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή και πολλών εκπροσώπων της παροικίας.

Στην εκδήλωση που αφορούσε το κόψιμο της πίτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και άλλων σωματείων, ο κ. Βλάσης ανέφερε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αποτελεί τιμή να είμαι κοντά σας. Αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας με κυριαρχούν κοντά σας».

Ο κ. Βλάσης τόνισε την τεράστια σημασία του Ελληνισμού της Διασποράς, επισημαίνοντας ότι «το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια έχουν σημασία για τον Ελληνισμό, όπως και η Κωνσταντινούπολη, καθώς έδωσαν τα φώτα του Ελληνισμού παντού». Υπογράμμισε δε ότι η Αίγυπτος είναι από τα πρώτα μέρη που επισκέπτεται από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υφυπουργός Ελληνισμού, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

«Μπράβο που κρατάτε ψηλά τον Ελληνισμό. Μπράβο στους δασκάλους μας, γατί είναι σημαντική η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Και το λέω σε έναν τόπο που έχουν μείνει μία χούφτα Έλληνες, αλλά υπάρχει μία αρκετή μαγιά για να γίνουν περισσότεροι», τόνισε ο κ. Βλάσης, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκίνησή του που συνάντησε από κοντά την 22χρονη τυφλή Αιγύπτια Άντι Ελ Άραμπι, που πήρε το πτυχίο ελληνομάθειας.

«Η Ελληνική Πολιτεία είναι εδώ. Στην Ελλάδα με όλα τα προβλήματά της, ξεπερνώντας και την κρίση, καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Οι πολιτικοί μάθαμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας και αυτό είναι το σημαντικό: να μην τα επαναλαμβάνεις», τόνισε ο κ. Βλάσης, εξυμνώντας το μεγαλείο του Απόδημου Ελληνισμού.

«Εδώ, νιώθω δύο φορές Έλληνας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνον όσοι μένουν εντός των γεωγραφικών της ορίων. Υπάρχει μία δεύτερη Ελλάδα με ανθρώπους που πασχίζουν, που σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία και κάνουν το σταυρό τους και ίσως είναι πιο Έλληνες από εμάς».

Τέλος, ο κ. Βλάσης παρότρυνε όλους και κυρίως τους γονείς: «Μιλάτε στα παιδιά σας ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας, το λέει και ο πρωθυπουργός και θα συμβάλλουμε στη στήριξη των ομογενειακών σχολείων».

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Η πολιτεία είναι εδώ, είναι δίπλα σας, είναι υπερήφανη. Να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες. Ακολουθεί ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας».