Ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει σήμερα στις 13:00 επί της τροπολογίας της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη για την αντιμετώπιση φαινομένων πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η τροπολογία είναι διόρθωση λάθους με ένα άλλο λάθος.

Ο κ. Τσακαλώτος ρώτησε εάν είναι αλήθεια ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ελευθέριος Αυγενάκης «έβαλε δύο ανθρώπους του στην επιτροπή», ότι μετά «δεν του άρεσε το πόρισμα» και ότι «για να διορθώσετε τα λάθη φέρατε τροπολογία που παρεμβαίνει ευθέως στο αυτοδιοίκητο ποδοσφαίρου με αναδρομική ισχύ»; Να ξέρετε ότι τον διαιτητή που διορθώνει ένα λάθος με ένα άλλο, τον βρίζουν οι πάντες είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Εάν δεν σας άρεσε η επιτροπή θα μπορούσατε να είχατε εφαρμόσει νόμο Βασιλειάδη και να είχατε βάλει μια νέα επιτροπή, που να έχει την κάλυψη της (κοινοβουλευτικής) επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων. Δεν σας αρέσει η Βουλή και η λογοδοσία γι’ αυτό φτάσατε εδώ» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το δικό μας ένστικτο» πρόσθεσε, «είναι να ακολουθήσουμε το ΚΚΕ και το Κίνημα Αλλαγής, και να αποχωρήσουμε, διότι είμαστε ενάντια στην τροπολογία αλλά και στον χειρισμό που μας έφτασε στα φαινόμενα “διχασμού” που μας περιέγραψε η υπουργός Πολιτισμού».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε, όμως, να το ψηφίστε ένας-ένας, μία-μία, με ονομαστική ψηφοφορία. Γιαυτό την καταθέσαμε. Θέλουμε, όλοι οι βουλευτές, αφού φτιάξατε το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη αυτού που κάνατε».

Τι προβλέπει η ρύθμιση – Κλείδωσε το -5 έως -10 η ποινή

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στο ποδόσφαιρο (όπως αυτή που πρότεινε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την ομάδα της Θεσσαλονίκης) .

Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε εξαγγείλει χθες ο Στέλιος Πέτσας, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η Ξάνθη δεν θα υποβιβαστούν αλλά θα τιμωρηθούν με απώλεια βαθμών.

Όπως μάλιστα, προκύπτει από την τροπολογία η τιμωρία που θα επιβληθεί θα είναι μείωση από 5 έως 10 βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Δείτε εδώ όλη την τροπολογία

Θύρα 4: Είμαστε σε πόλεμο

Ανακοίνωση με την οποία καλεί τον κόσμο του ΠΑΟΚ να είναι σε εγρήγορση καθώς πλέον η ομάδα βρίσκεται σε… πόλεμο, εξέδωσε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της ομάδας, ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ «Θύρα 4».

Οι οργανωμένοι οπαδοί του δικεφάλου τοποθετήθηκαν και επίσημα με αφορμή την εισήγηση της ΕΕΑ με την οποία ζητείται η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής από το πρωτάθλημα και στρέφονται κατά πάντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της του Σ.Φ. ΠΑΟΚ «Θύρα 4»:

«Η σημερινή γνωμοδότηση της ΕΕΑ δεν μας κάνει σοφότερους στα περί ελληνικού ποδοσφαίρου, για του οποίου τα επίπεδα σήψης και βρωμιάς δεν αμφιβάλαμε ποτέ.

Υπενθυμίζει σε εμάς όμως, το λαό του ΠΑΟΚ, ότι όσα κατακτήσαμε στην πορεία της ιστορίας δεν μας χαρίστηκαν αλλά τα κατακτήσαμε με αίμα και πως ο ΠΑΟΚ δεν είναι εδώ και καιρό ο συμπαθής επαρχιώτης αλλά πήρε τη θέση που του αξίζει και αυτό ενοχλεί.

Ήρθε η ώρα για τον λαό του ΠΑΟΚ (από τον απλό φίλαθλο που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον κάθε συνδεσμίτη) να ξυπνήσει και να δει την αλήθεια κατάματα: είμαστε σε πόλεμο.

Ήδη πολλά ονόματα αναφέρθηκαν ως ονόματα υπευθύνων για αυτήν τη γνωμοδότηση-παρωδία. Λοιπόν όχι, ένοχα δεν είναι τα μέλη της ΕΕΑ Τσουλάκης, Φαραντούρης, Αρκούδης που χωρίς κανένα στοιχείο γνωμοδότησαν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Ολυμπιακού.

Ακόμη και αν έχουν ακουστεί και γραφτεί διάφορα για τα πεπραγμένα του πρώτου, ακόμα και αν οι δύο τελευταίοι βρέθηκαν στην επιτροπή μόλις πρόσφατα για να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο σύστημα.

Υπεύθυνος δεν είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης, γιατί σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι. Θα περίμενε κανείς την παραμικρή πυγμή και αίσθημα δικαιοσύνης από κάποιον, ο οποίος μόλις πριν από λίγο καιρό κατηγορήθηκε ευθέως, πως συνομιλούσε με εκβιαστές και ποινικούς που ερευνώνται για μαύρο χρήμα, αλλά αντί για να ελεγχθεί από το κόμμα του υπουργοποιήθηκε;

Στους λίγους μήνες που βρίσκεται στη θέση του το μόνο που έχει να επιδείξει είναι οι φωτογραφίες που έβγαλε με όλα τα μέλη της μίας και πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης που εδρεύει στον Πειραιά, τους μπράβους της αλλά και τα γιουσουφάκια της στην πόλη μας. Ακόμα και αν παίζει τόσο εξόφθαλμα το ρόλο αυτοφοράκια σε νυχτερινό κέντρο, ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή ξεφτίλα.

Υπεύθυνος δεν είναι ούτε ο Ολυμπιακός γιατί πάντα εξέφραζε ό,τι πιο άθλιο στον αθλητισμό Ελλάδας και Κολομβίας. Φορτωμένοι διαχρονικά με όλον τον ποινικό κώδικα και μην έχοντας πληρώσει ποτέ για κανένα από τα εγκλήματά τους, έφτασαν στο σημείο να κουνάνε το δάχτυλο στον ΠΑΟΚ και να παριστάνουν τους αδικημένους.

Σίγουρα δεν φταίνε αυτοί γιατί πολύ απλά παίζουν το παιχνίδι τους: δεκαετίες ολόκληρες εκβιάζουν, χειραγωγούν, στήνουν, κλέβουν. Από κατηγορούμενοι, με τη σκανδαλώδη στήριξη της κυβέρνησης βρέθηκαν σε θέση κατήγορου, με στόχο την επαναφορά της κανονικότητας που και οι πλέον αφελείς κατάλαβαν τι σημαίνει και σε κοινωνικοπολιτικό αλλά και σε αθλητικό επίπεδο.

Ο κύριος υπεύθυνος για το σημείο που φτάσαμε αλλά και το πού θα πάμε από εδώ και στο εξής, είναι ένας και έχει το ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δικαίωσε απόλυτα τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά κατά την εκλογή του και εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κουμπάρου της αδερφής του. Πλέον για τον κόσμο του ΠΑΟΚ δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πλέον κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσημα εναποθέσει την πρωθυπουργία στο Βαγγέλη Μαρινάκη και γι’ αυτό κρίνεται ένοχος ο ίδιος αλλά και όσοι επιμένουν να τον στηρίζουν και να μην βλέπουν αυτό που έρχεται. Πριν ενάμιση χρόνο, στις δράσεις για το κλεμμένο πρωτάθλημα, φυτεύτηκε ο σπόρος στις καρδιές μας. Με αδικίες σαν τη σημερινή να τον ποτίζουν όλο και περισσότερο, σύντομα το λουλούδι της απόσχισης θα φυτρώσει και τότε η πραγματικότητα θα είναι πολύ διαφορετική.

Ο ΠΑΟΚτσής πρέπει να γνωρίζει πως σε αυτούς τους αγώνες πάντα θα είναι μόνος του. Από το ξέσπασμα του πολέμου κατά της εγκληματικής με το πέναλτι στον Μακ, τα δικαστήρια και τις διώξεις, στο φιάσκο της κορδέλας και στο κλεμμένο πρωτάθλημα του 2018, σύμμαχοι και φίλοι μετρήθηκαν και βρέθηκαν λειψοί.

Δεν περιμένουμε καμία αντίδραση από κανέναν πολιτικό και κανέναν φορέα στο βορρά, ευκαιρίες υπήρξαν άπειρες αλλά προτιμήθηκε η δουλοπρέπεια. Έτσι και θα αντιμετωπίζεστε, σαν δούλοι.

Πλέον, μιλάει ο λαός.

ΠΑΟΚτσή, είσαι σε πόλεμο

Μετά τιμής,

ΣΦ ΠΑΟΚ Θύρα 4».

Ανοικτή επιστολή του Ολυμπιακού στον πρωθυπουργό: Όποια ΠΑΕ έχει δύναμη θα αγοράζει όσες ομάδες θέλει

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ήταν βέβαιο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα κλόνιζε το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα μας απασχολούσε για καιρό.

Μόλις λίγες ώρες μετά την εισήγηση της ΕΕΑ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατέθετε τροπολογία με την οποία τροποποιείται ο νόμος για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυϊδιοκτησίας αθλητικών Ανώνυμων Εταιρειών.

Κάτι που έγινε το βράδυ της Τρίτης. Με την τροπολογία λοιπόν προβλέπεται ότι αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε επίσημα ο Ολυμπιακός με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Προς τον Πρωθυπουργό
Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων
Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως είχε καθήκον απέναντι σε ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας αδιάσειστα στοιχεία προερχόμενα από Δημόσιες Αρχές, κατήγγειλε ακραία παρανομία των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθη, που αφορούσε την παράνομη απόκτηση της ΠΑΕ Ξάνθης και των εγκαταστάσεών της (γήπεδα, ξενώνας, γραφεία κλπ) από εταιρεία πραγματικών συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη. Πρόκειται για πράξη (πολυιδιοκτησία) που τιμωρείται με υποβιβασμό και για τις δυο ομάδες.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με συντριπτική πλειοψηφία 4 προς 1 ψήφους (το 80% των μελών της προϋπήρχαν της αλλαγής της κυβέρνησης) μετά από έρευνα και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα, εξέδωσε δεσμευτική απόφαση/πόρισμα με την οποία αφού διαπίστωσε όλες τις παρανομίες, παρέπεμψε στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της Super League για την επιβολή της ποινής αποβολής από το πρωτάθλημα.

Με τη δημοσίευση της απόφασης, κατά πρωτοφανή τρόπο, τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, με την κωμική δικαιολογία ότι η τιμωρία των παρανομιών αυτών δήθεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή, προανήγγειλαν την τροποποίηση των διατάξεων που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμοστούν με άλλες που αντί της ποινής του υποβιβασμού θα προβλέπουν αφαίρεση 5-10 βαθμών από τις υπαίτιες ΠΑΕ.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλαν και την παραμονή και συμμετοχή των δύο παρανόμων ομάδων στο ήδη αλλοιωμένο πρωτάθλημα, επιτρέποντας έτσι σε οποιαδήποτε ΠΑΕ έχει οικονομική δύναμη να αγοράζει όσες ομάδες θέλει, ομάδες που συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση, εξασφαλίζοντας μέσα από αυτή την παρανομία τον τίτλο του πρωταθλητή.

Με αυτό τον τρόπο, αγνοούν τους κανονισμούς των διοργανώσεων της UEFA (Άρθρο 5) οι οποίοι εφαρμόζονται αναλογικά σε όλα τα Πρωταθλήματα των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου ρητώς απαγορεύεται να συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση δύο ομάδες που είτε άμεσα είτε έμμεσα λειτουργούν υπό την επιρροή ενός ιδιοκτήτη.

Την παρούσα ανακοίνωση – ανοικτή επιστολή απευθύνουμε στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων και στους βουλευτές όλων των κομμάτων για να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου έκτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων.

Δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση να ενδίδει σε εκβιασμούς και να χαϊδεύει την παρανομία.

Με αυτή την τροπολογία δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Αντιθέτως «βιάζεται» και η κυβέρνηση και η κοινή λογική.

Με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση παζαρεύει τη νομιμότητα παρεμβαίνοντας ωμά στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Κύριοι και κυρίες, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και πράξτε ανάλογα, η κοινωνική συνοχή αφορά τους πολίτες όλης της χώρας».