Συμφωνία που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής αναβάθμισης και της θεσμικής ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, το πρωτοκόλλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως επισήμανε ο κ. Νικολακόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1990, με 8ετή ισχύ και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της, από τότε και μετά. «Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης. Στόχος είναι να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων, είχαν ήδη αναπτυχθεί σε διάφορες βάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας», τόνισε.

Ο εισηγητής της ΝΔ εξήγησε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες νέων ρυθμίσεων, δηλαδή «αφενός διαγράφονται πολλές τοποθεσίες και εγκαταστάσεις που εδώ και χρόνια δεν υφίσταται αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αφετέρου προβλέπονται δραστηριότητες και χρήση εγκαταστάσεων στις οποίες έχει αναπτυχθεί αμυντική συνεργασία, ειδικότερα τα 3 τελευταία χρόνια, και συνεπώς κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας».

Για την Ολομέλεια επιφυλάσσεται σχετικά με την τελική στάση του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να μην επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση να τηρήσει στάση επιφύλαξης, με δεδομένα όλα όσα συντελούνται στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

«Όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί διευκολύνσεις σε μια άλλη χώρα, αυτό δεν πρέπει να αποτυπώνει ούτε κατ’ υπόνοια ζήτημα σχέσης υποτέλειας ή ανισοτιμίας. Η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη και δεν είναι ζήτημα αφηρημένο και οι όροι καθορίζονται με βάση της εξελίξεις», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση διευκολύνσεων πρέπει να θέτει κάποιους στόχους. «Στην περίπτωσή μας, ήταν στόχος η ειρήνη. Η δική μας κυβέρνηση προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τρόπο ώστε να παραμείνει ο κανόνας της ετήσιας επανεξέτασης και επαναβεβαίωσης. Ακριβώς επειδή στην περιοχή μας υπάρχει ρευστότητα, και πολλά πράγματα επανακαθορίζονται, δείχνει πόσο εύστοχη ήταν η βούληση της δικής μας κυβέρνησης για ετήσια επανεξέταση. Επίσης, κατοχυρώθηκε η διοίκηση να είναι στα χέρια των ελληνικών στρατιωτικών αρχών», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αμοιβαιότητα, δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δεν το έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ήταν λάθος. Η σπουδή που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι το καλύτερο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε κλιμακούμενες εντάσεις και η χώρα μας, από χώρα λύσης να γίνει χώρα-μέρος του προβλήματος. Να ακυρωθεί κάθε σκέψη σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και για τη στάση του κόμματός του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας επισήμανε: «Επιφυλασσόμαστε. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπου και οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ η Ντ. Μπακογιάννη

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις «δημόσιες τοποθετήσεις των ΗΠΑ στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών», σημειώνοντας ότι θα είναι καλό και θετικό το μήνυμα της υπερψήφισης της συμφωνίας.

«Είναι μία συμφωνία, η οποία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτή η κυβέρνηση ουσιαστικά την υπέγραψε και τη φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή με ελάχιστες αλλαγές. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσω ότι δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κατανοήσω την επιφύλαξη, η οποία κατεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση αυτής της συμφωνίας. Για να προετοιμάσει μία κυβέρνηση μία τέτοια συμφωνία, σημαίνει ότι θεωρεί ότι είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Διότι άλλως πώς μία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα προετοίμαζε μία τέτοια συμφωνία. Για να την προετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να την έχει έτοιμη για υπογραφή, σημαίνει ότι έκρινε επωφελές το περιεχόμενο μίας τέτοιας συνεργασίας για τη χώρα. Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα να τροφοδοτούνται με ελληνικά προϊόντα: «Οι αμερικανικές βάσεις που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, είτε στην Κρήτη είτε και αλλού, τροφοδοτούνται αυτήν τη στιγμή μόνο από την κεντρική βάση της Ιταλίας. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε στην Κρήτη εισαγόμενο λάδι ή πορτοκάλια από την Ιταλία. Έχω θέσει το ζήτημα στον Αμερικανό πρέσβη. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί παλαιότερη συνεργασία, μέσω των επιμελητηρίων, ώστε η τροφοδοσία των αμερικανικών βάσεων να γίνεται από ελληνικά προϊόντα».

Βούτσης: «Πάγωμα της διαδικασίας μέχρι να διευκρινισθεί ποια είναι η αμοιβαιότητα στο όφελος»

«Δίνουμε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το πάγωμα της διαδικασίας, για όσο απαιτηθεί, μέχρι να διευκρινιστεί ποια είναι η αμοιβαιότητα στο όφελος», ανέφερε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη αμοιβαία αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Είναι προφανές ότι αυτή η συμφωνία έχει δρομολογηθεί και έχει συζητηθεί σε βάθος από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση του αμοιβαίου οφέλους», είπε ο Νίκος Βούτσης, σημείωσε όμως ότι «για πρώτη φορά, στα νοτιοανατολικά της σύνορα, η Τουρκία έβαλε έμπρακτα το ζήτημα της αναθεώρησης των συνόρων».

Πλέον ανοιχτά, κάθε μέρα, γίνονται δηλώσεις που επαναφέρουν ζητήματα αναθεώρησης, είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «τέτοια ζητήματα έθεσε ο κ. Ερντογάν, και όταν είχε έρθει στην Ελλάδα, αλλά είχαν απαντηθεί τότε από την πολιτειακή ηγεσία και από όλα τα κόμματα».

Σε αυτά τα ζητήματα δεν έχουμε διαφορές στη ρητορική μας και στη θέση μας, ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και επισήμανε ότι έχει μεσολαβήσει και η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, «και από την πλευρά της Αμερικής υπάρχει διπλή και τριπλή γλώσσα» αν και είναι επιτακτική η ανάγκη δημόσιων ρητών εγγυήσεων.

Υπέρ της συμφωνίας το Κίνημα Αλλαγής

Υπέρ της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ τοποθετήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Δώσαμε γη και ύδωρ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο “εύγε”. Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, θα ψηφίσει τη συμφωνία παρά τα όποια προβλήματά της. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σοβαρό κράτος οφείλει να διατηρεί την αξιοπιστία του, τώρα όπου οι αναταράξεις στην περιοχή μας είναι μεγάλες και μεταβαλλόμενες», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης και προσέθεσε: «Ερχόμαστε να ψηφίσουμε μια αμυντική συνεργασία η οποία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράφηκε από τη σημερινή, μετά βαΐων και κλάδων. Η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα, με τη συμφωνία του 1990, είχε παραλάβει δωρεάν, από τις ΗΠΑ, 84 μαχητικά αεροσκάφη, 4 αντιτορπιλικά, 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. «Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αντίστοιχο και ενώ ο ελληνικός στόλος έχει ανάγκη από πλοία με ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, τα οποία θα διόρθωναν τη σημερινή ανισορροπία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», παρατήρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που επέμεινε ότι η συμφωνία δίνει «γη και ύδωρ».

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό συμφωνία

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και τον λαό και απαιτούμε να αποσυρθεί», ανέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Γιώργος Μαρίνος, για τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ σχετικά με την επέκταση των στρατιωτικών βασεων, που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε τη βρώμικη δουλειά, ανοίγοντας τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αναβάθμισε τη βάση της Σούδας και παραχώρησε βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη». Και η κυβέρνηση της ΝΔ «κάνει βήμα παραπέρα, κατοχυρώνοντας τις βάσεις με νόμο και παραχωρώντας όσες βάσεις θέλουν οι ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε για να τονίσει ότι «κάνουν την Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο και στοχοποιείται ο λαός».

Ακόμη, ο κ. Μαρίνος μίλησε για την ένταξη ελληνικής φρεγάτας στη δύναμη υποστήριξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» και για την προετοιμασία αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη και τα Στενά του Ορμούζ, όπως επίσης πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία.

«Τα δίνετε όλα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς εκτελεστές» επισήμανε και συμπλήρωσε πως ο λαός δεν ξεχνάει τις εγκληματικές ευθύνες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τη δικτατορία στην Ελλάδα, το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή και κατοχή.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η στρατηγική του “καλού παιδιού” των Αμερικανών και της ΕΕ στο όνομα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικοτητας έχει χρεωκοπήσει».

«Η Τουρκία ειναι ΝΑΤΟϊκή δύναμη και η αστική της τάξη σε ανταγωνισμό με την ελληνική διεκδικεί τα συμφέροντά της, προβάλλει ισχύ, κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Ως ΝΑΤΟϊκή δύναμη και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, με την οποία έχει οικονομικές-στρατιωτικές σχέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλεί στην περιοχή αξιοποιώντας και την άθλια συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό», ανέφερε.

«Με αυτές τις πλάτες γκριζάρει το Αιγαίο, υποστηρίζει το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, οργώνει με γεωτρήσεις την Κυπριακή ΑΟΖ και αυτές τις μέρες το Οικόπεδο 8 και υπέγραψε τη συμφωνία με τον δοτό Πρόεδρο της Λιβύης Σάρατζ που είναι προϊόν του ΝΑΤΟϊκού πολέμου που διέλυσε τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Μαρίνος.

Τέλος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν για να συνδιαχειριστούν το Αιγαίο» και για αυτό η κυβέρνηση «επανέφερε τη θέση για προσφυγή στη Χάγη» και την κάλεσε να πει δημόσια τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό με την Τουρκία.

ΜέΡΑ25: «Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την άνευ όρων πρόσδεσή της στη μιλιταριστική πλευρά των ΗΠΑ»

Κατά της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ τάχθηκε το ΜέΡΑ25, που ζήτησε αποσύνδεση από τον μιλιταρισμό.

«Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα», σημείωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία αναφέρθηκε και «στην πρόσφατη, κατάφωρα αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, δολοφονία κρατικού αξιωματούχου, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ χώρας, με την οποία οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο».

Η κ. Σακοράφα μίλησε και για την όξυνση των εντάσεων που επέφεραν οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως το ΜέΡΑ25 έχει θεμελιώδη θέση υπέρ της ειρήνης και εναντίον του μιλιταρισμού και σαφώς προτείνει την καταψήφιση αυτής της συμφωνίας, Τέλος, επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την άνευ όρων πρόσδεσή της στη μιλιταριστική πλευρά των ΗΠΑ.