Γαλλικό «χαστούκι» στην Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη: Δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας

«Άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου»


ΚΟΣΜΟΣ
18:19
16/01/2020
Γαλλικό «χαστούκι» στην Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη: Δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας
9
loading

Τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η Γαλλία στηλιτεύει εκ νέου το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει πως «η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στην απάντησή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Δεν τό’ χει!

  Καλά που μας υποστηρίζουν οι Γάλλοι για να αγοράσουμε τις φρεγάτες.... Αν περιμένετε από τον Κούλη και το Μπάρμπι να κάνουν δουλειά, είστε μακριά νυχτωμένοι!

 2. avatar Αποστρατος

  Τελικά είχα δίκαιο?Ήρθε ο Χαφταρ !!!στην Αθήνα.Αντε να δούμε.

 3. avatar Tελικά

  Μόνο οι Γάλλοι είναι σύμμαχοι μας. Για να δοθούν όλες οι συμβάσεις σε γαλλικές εταιρείες να δούμε πως θα τρέχουν οι άλλοι. Αλλά μας έχουν δεδομένους γι'αυτό μας φτύνουν.

 4. avatar Αποστρατος

  Η μη πρόσκληση της Αθήνας στη διάσκεψη του Βερολίνου με προβληματίζει και εκφράζω την ανησυχια μου για τις εξελιξεις.
  Δεν ξέρω ποιανού τις αμαρτίες πληρώνουμε αλλά θα πρέπει,έχοντας το Γάλλο στο πλευρο μας,να προσεγγίσουν τον Χαφταρ πριν πάει στο Βερολίνο

 5. avatar Αυτοι

  κανενα χαστουκι ποτε-ποτε και εμεις σφαλιαρες και καρπαζιες σχεδον καθημερινα απο παντου...

 6. avatar Γύπας

  Επαναλαμβάνω . Για να τους κοπεί ο τσαμπουκάς : Ο νόμος είναι σαφέστατος!! Νόμος 2321/1995 - ΦΕΚ 136/Α/23-6-1995
  Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης.

  ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2321/1995
  ΦΕΚ 136/Α/23-6-1995
  Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης.
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

  Άρθρο πρώτο

  Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε στο Μοντέγκο Μπαίυ την 10η Δεκεμβρίου 1982, καθώς και η Συμφωνία η σχετική με την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη την 28η Ιουλίου 1994, των οποίων τα κείμενα σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχουν ως εξής: Παρακάτω υπάρχει και τι άρθρο που μας δίνει το δικαίωμα της επέκτασις μας στα 12 ναυτικά μίλια !! Αλλά βλέπετε δεν έχουμε Κυβέρνηση !! Τελικά οι απομονωμένοι είμαστε εμείς !! και πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα με τα Τουρκολιβυκά και θα μας πάνε και στην Χάγη και θα πάρουν και ότι θέλουν !! Μακάρι να με βγάλει ο θεός ψεύτη!!!

 7. avatar Vive la France !!!

  Έχει κάθε λόγο να μας υποστήριξη. Δεν πουλάει ούτε ένα οπλικο σύστημα εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία σε αντίθεση με εμάς . Η TOTAL έχει πάρει οικόπεδα εξόρυξης σε Ελλάδα και Κύπρο, και στην Λιβύη είναι με τον ΧΑΦΤΑΡ και την Αίγυπτο . Και θέλει να παίξει τον στρατιωτικό πρωταγωνιστή της Ευρώπης στην Μεσόγειο μια που καμία αλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την διάθεση και την δύναμη να το πράξη.

  1. avatar Ναι αλλα

   Δεν υποστηρίζει εμάς τα δικά της συμφέρον τα μόνο...

 8. avatar οι εγχώριοι μερκελιστες

  πανηγυρίζουν που οι γερμαναραδες δεν κάλεσαν τον Μητσοτάκη -ενώ οι φάπες προς τουρκους -ρωσους και γερμανούς πέφτουν σύννεφο από Γαλλία-ΗΠΑ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει