Σε δηλώσεις σχετικά με τις συλλήψεις βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής προχώρησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος.

«Επιτέλους η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία, έστω και με καθυστέρηση, στοιχειοθέτησαν κατηγορητήριο σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή και προχώρησαν σε συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα και μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης που όπως δείχνει το κατηγορητήριο ευθύνεται όχι μόνο για τη ρατσιστική ρητορική αλλά και για σωρεία εγκληματικών πράξεων τα τελευταία χρόνια.

Η Χρυσή Αυγή αναπτύχθηκε σε μια εποχή άδικων πολιτικών που οδηγούν σε κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας, κι εξάντληση των αντοχών των κοινωνιών. Αλλά οι ρίζες της βρίσκονταν σε αντιλήψεις απαξίωσης της δημοκρατίας, της ειρηνικής συνύπαρξης, του πολιτικού διαλόγου. Όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σήμερα δεν ήταν παντελώς άγνωστα. Όμως, η οργή απέναντι στο αποτυχημένο πολιτικό σύστημα οδήγησε σημαντικό αριθμό πολιτών να κλείσει τα μάτια μπροστά στον βάρβαρο πολιτικό λόγο της Χρυσής Αυγής, τις νεοναζιστικές αντιλήψεις της ακόμα και στην βία ενάντια σε μετανάστες ή άλλες κοινωνικές ομάδες.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν, μάλλον, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πολιτεία και η δικαιοσύνη πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί όσους ευθύνονται για εγκληματικές ενέργειες, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, υποκινητές της απάνθρωπης βίας αλλά και όσους υπέθαλψαν εγκληματικές συμπεριφορές ή ενίσχυσαν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενίσχυσης, εγκληματικές πρακτικές.

Από την άλλη η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εγκληματική δράση και η βία που άμεσα ή έμμεσα πυροδοτήθηκαν από το βάρβαρο πολιτικό μήνυμα της Χρυσής Αυγής ΔΕΝ θα μπορούσαν να είναι λύση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αντιθέτως, από την κρίση και τις άδικες πολιτικές θα βγούμε με ανάπτυξη ενός διαφορετικού πολιτικού σχεδίου. Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε από την οργή και την κατάθλιψη σε μια συνειδητή απόφαση να αλλάξουμε τα πάντα με όραμα και ρεαλισμό. Με λογικές και ισορροπημένες πολιτικές. Με δημιουργικές ανατροπές που φέρνουν λύσεις. Με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και συνεργασία. Με πολιτικό διάλογο. Με ενίσχυση της αξιοπρέπειας. Με πρωτοβουλία των πολιτών και της κοινωνίας από τα κάτω”.