Νότης Μηταράκης: Αρχές του 2020 το νέο ασφαλιστικό

Τι ανέφερε υφυπουργός Εργασίας για τα αναδρομικά


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:53
17/12/2019
Νότης Μηταράκης: Αρχές του 2020 το νέο ασφαλιστικό
5
loading

Στις αρχές του 2020 θα ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης. «Βασική συνταγματική επιταγή αποτελεί για το κράτος να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση του συστήματος, απέναντι στη δημογραφική κρίση και μελλοντικούς δημοσιονομικούς κύκλους», είπε ο υφυπουργός και σημείωσε: «Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης, διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Μικτό σύστημα

«Η μεγαλύτερη πρόκληση του συνταξιοδοτικού είναι ξεκάθαρα το δημογραφικό. Τα αμιγώς αναδιανεμητικά συστήματα μπορούν να επιβιώσουν όταν έχουμε τέσσερις εργαζόμενους ανά συνταξιούχο. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 1,64 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο και προβλέπεται το 2070 η σχέση αυτή να μειωθεί περαιτέρω στον 1,25 εργαζόμενο ανά συνταξιούχο. Άρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Ήδη, με βραχυπρόθεσμα μέτρα, εργαζόμαστε προς την άμβλυνση των πιέσεων του δημογραφικού. Οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού στη χώρα, η στήριξη των νέων οικογενειών, η παύση του ηλικιακού ρατσισμού, με ουσιαστικό περιορισμό της περικοπής των συντάξεων κατά 60%, στους συνταξιούχους, είναι μέτρα που λαμβάνουμε. Όμως, πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Κανένα σύστημα αμιγώς διανεμητικό δεν επιβιώνει σε δυσμενές δημογραφικό περιβάλλον. Η μετάβαση σε μικτά συστήματα -όπως έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου- με στοιχεία κεφαλαιοποίησης διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση».

Το νέο ασφαλιστικό

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2020 η κυβέρνηση φέρνει το νέο ασφαλιστικό. «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε ο γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου», επισήμανε παρατηρώντας ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δικαίωσαν απόλυτα τις πάγιες θέσεις της ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει τη ληστρική συμπεριφορά απέναντι στην παραγωγική Ελλάδα, μέσω των υψηλών εισφορών, την απαξίωση της εργασίας μέσα από τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης και τη μείωση των συντάξεων μέσω του πλαφόν που επιβλήθηκε».

Όπως υπογράμμισε, «το νέο ασφαλιστικό που θα είναι νόμος του κράτους στις αρχές του 2020 διορθώνει αποφασιστικά τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν απόλυτη επιλογή των εισφορών που θέλουν και μπορούν να πληρώσουν, γνωρίζοντας εκ προοιμίου τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή. Αλλά και στη μισθωτή εργασία θα ελαφρύνει το ασφαλιστικό βάρος, την ψαλίδα μεταξύ του συνολικού κόστους εργασίας και του καθαρού μισθού που παίρνουν στην τσέπη οι εργαζόμενοι. Από το 2020 μειώνονται σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές και συνολικά, σε βάθος τετραετίας, θα μειωθούν οι εισφορές αυτές κατά 25%, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, για τα πολλά χρόνια εργασίας, ώστε όσα πιο πολλά κατέβαλε κάποιος και για περισσότερα χρόνια τόσο περισσότερα να λάβει ως σύνταξη. Καταργείται το πλαφόν των 1.300 ευρώ, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που είχε αντισυνταγματικά επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα αναδρομικά

Ο κ. Μητσράκης ανέφερε ότι «με την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο, μπαίνει οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας» και συμπλήρωσε: «Φυσικά, ως κυβέρνηση, δεσμευόμαστε για την πλήρη αποπληρωμή αυτών των αναδρομικών και κλειδί για την αποπληρωμή θα αποτελέσει η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών, ληξιπροθέσμων και μη, και η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ταμείων». Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά απέναντι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα πληρώσουν οι πιο αδύναμοι

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τις εξαγγελίες για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και σημείωσε ότι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται ήδη στην κατώτατη κλάση και συνεπώς θα έχουν μεγάλη αύξηση των εισφορών τους. Τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όλοι να είναι μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα και να εξηγήσει πώς θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού αν όλοι επιλέξουν την κατώτερη κλάση. «Εκτός αν η στρατηγική σας είναι αυτή. Να πάνε όλοι στην κατώτατη κλάση, οι πιο πλούσιοι να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και πάλι να πληρώσουν οι πιο φτωχοί ασφαλισμένοι. Εμείς φοβόμαστε ότι αυτό κάνετε», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Μείωση επιβάρυνσης

«Είναι δεδομένο ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και με το φορολογικό η συνολική μείωση της επιβάρυνσης ελευθέρων επαγγελματιών με εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ, θα είναι πολύ σημαντική», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας. Αναφορικά με την αύξηση της κατώτατης εισφοράς, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να την αυξήσει λίγο, και αυτό γιατί θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τη σύνταξη που θα λάβουν οι χαμηλοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Σωρευτικά, όμως, πληρώνει λιγότερα ο ελεύθερος επαγγελματίας λόγω των φοροελαφρύνσεων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar dfhtrh

  Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Πινοσέτ της ΝΔ:
  Στρατός-Αστυνομία-Πολιτικοί στο σταθερό δημόσιο τομέα με προνόμια
  και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι στο ιδιωτικό τομέα να προσπαθούν να επιβιώσουν στην φτώχεια τους.

 2. avatar Νικος χασαπης

  αφου ειναι τοσο καλο [...], γιατι δεν εφαρμοζετε και σε σας τους πολιτικους....ουστ [...] δεξιοι,κοροιδευετε τον κοσμο

 3. avatar syntaxiouchos kill

  Θα κόψουν πάλι μανούλες. ΦΤΩΧΙΑ και διστυχία με 11 Περικοπές συντάξεων. Πάμε για 12 αναδρομική και σύνταξη στα 73 αναδρομικά.

 4. avatar SER 30

  αν όλοι επιλέξουν την κατώτερη κλάση. «Εκτός αν η στρατηγική σας είναι αυτή. Να πάνε όλοι στην κατώτατη κλάση, οι πιο πλούσιοι να έχουν ιδιωτική ασφάλιση και πάλι να πληρώσουν οι πιο φτωχοί ασφαλισμένοι. Εμείς φοβόμαστε ότι αυτό κάνετε», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.......ΚΑΛΕ ΚΥΡΙΕ ΜΑΣΤΟΡΑ ! ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΖΗΣΕΙ ΦΤΩΧΟΣ ΕΧΕΙΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΛΕΦΤΑΣ ΜΑΤΣΩΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙ ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΗΣ . ΤΗΝ '' ΚΛΑΣΗ '' ΕΦ ' ΟΣΟΝ ΜΕΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ '' ΔΙΑΛΕΞΕΙ '' ΚΑΙ ΝΑ '' ΕΠΙΛΕΞΕΙ '' ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΗ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ . ΚΟΙΤΑΣ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΟΥ , ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ( ΑΜΑΞΙ ΒΕΝΖΙΝΕΣ ΤΕΛΗ ΕΝΦΙΑ ΚΤΕΟ ΜΕΟ ΣΕΟ ΚΛΠ ) ΚΑΙ Ο , ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ . ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΠΛΑΝΤΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΕΞΟΔΟ ΤΟ Ι Κ Α ΤΟ Τ Ε Β Ε Κ Λ Π . ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΞ Η ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ . ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ ΤΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ Η ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Η ΚΑΤΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΙΚΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΕΚΕΙ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΞΑΝΑΦΑΓΑΝΕ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ? ΑΕΙ ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ

  1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣ

   ριξε μια ματια αλλου που εχει ηδη γινει και μετα υπερασπισου το αν μπορεις. για δες στην αμερικη. αν δεν εχεις χρημα πεθαινεις. εχεις ιδεα τι γινεται εκει?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει