«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό προφανώς είναι δύσκολο πρόβλημα. Ωστόσο, για πρώτη φορά υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική για την αντιμετώπισή του με την επιτάχυνση απονομής του ασύλου, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, το σχέδιο για τις επαναπροωθήσεις και την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης,

Στη συνέχεια και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Kontra», τόνισε: «Κινούμαστε πολυεπίπεδα, στο εσωτερικό επιχειρησιακά με τον κ. Χρυσοχοΐδη και στο εξωτερικό για τη διεθνοποίηση του προβλήματος με τον κ. Κουμουτσάκο και στο γενικότερο πλαίσιο με τις επαφές του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες. Χρειάζεται νηφαλιότητα και προσοχή απ’ όλους μας. Με συζήτηση και τη βοήθεια και των δημάρχων, θα μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Όσον αφορά την εκλογική του περιφέρεια, την Καβάλα, που φιλοξενεί ήδη: «περίπου 800-900 ταλαιπωρημένους ανθρώπους», τόνισε την ανάγκη «όλη η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. Μιλάμε για εθνική υπόθεση, που ο καθένας θα πρέπει να βάλει πλάτη». «Είμαστε φιλόξενος λαός, γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά».

Παράλληλα, τάχθηκε στο πλευρό του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσον αφορά το σταδιακό «σφράγισμα» του Έβρου, ενώ επισήμανε και την έντονη παρουσία του Λιμενικού Σώματος στα θαλάσσια σύνορά μας. «Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι είμαστε εδώ και προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ροές», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας ταυτόχρονα και την Ευρώπη «να παίξει τον ρόλο που πρέπει και της αναλογεί. Οι χώρες που απολαμβάνουν τα προνόμια της συνθήκης Σένγκεν, τη στιγμή της κρίσης οφείλουν να αναλάβουν και τις ευθύνες τους».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα και υπενθύμισε ότι από το 2016, ως αξιωματική αντιπολίτευση, μιλούσε για «ανθρωπιστική κρίση».

Η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, «είχε επισημάνει τη σοβαρότητα του ζητήματος από τον Ιούνιο του 2016, όταν ο τότε συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής κ. Κικίλιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν παρουσιάσει τη στρατηγική μας πάνω στο πρόβλημα αυτό. Είχαμε πει τι έπρεπε να κάνει η τότε κυβέρνηση, πήγαμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και συμφωνήσαμε κάποια πράγματα. Αν τα είχε κάνει η κυβέρνηση τότε, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ», υπογράμμισε και θύμισε δηλώσεις του προέδρου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «ανοιχτά σύνορα, τη θάλασσα που δεν έχει σύνορα, τους πρόσφυγες να λιάζονται και μετά να εξαφανίζονται».

Με αφορμή διάφορες υψηλών τόνων δηλώσεις από όλες τις πλευρές, ο κ. Λαζαρίδης σχολίασε: «Οτιδήποτε ρίχνει λάδι στη φωτιά κάνει κακό και ταυτόχρονα ενισχύει τα άκρα. Ακραίες φωνές δεν βοηθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα. Δεν αργεί να επωαστεί και πάλι το “αυγό του φιδιού”. Είναι ώρα οι πολιτικοί να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα με προσοχή και νηφαλιότητα».