Με μία «συμφωνία επί της αρχής» μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας για τις θέσεις στην ισχυρή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος για την επόμενη τριετία, κλείνουν σήμερα και τυπικά οι διαδικασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το συναινετικό πλαίσιο ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Νέα, τα παζάρια για μία θέση στη Γραμματεία συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς όπως φαίνεται, υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικό της ρευστότητας που κυριαρχεί στο εσωτερικό της πλειοψηφίας είναι ότι έως την τελευταία στιγμή ήταν ανοιχτό εάν η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 21 ή 23 μέλη. Τελικά αποφασίστηκε να έχει 23, ενώ η συμφωνία για κατανομή των θέσεων στην πλειοψηφία έγινε με βάση το σύστημα «2-2-2-1», δηλαδή δύο θέσεις για την Ανάσα, δύο για την ΚΟΕ, δύο για την Πλατφόρμα 2010 και μία για το αποδεκατισμένο ΕΚΜ.

Τη μία θέση που θα λάβει το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο αναμένεται να καταλάβει ο Αλέξης Μητρόπουλος ενώ για τις δύο θέσεις της Πλατφόρμας 2010 οι Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Πουλάκης καθώς η τάση των Δημήτρη Παπαδημούλη – Ρένας Δούρου αποφάσισε να μη μετέχουν βουλευτές στη Γραμματεία. Από την πλευρά της Ανάσας πιθανότεροι είναι οι Πάνος Λάμπρου και Κώστας Αθανασίου ενώ προβληματισμός υπήρξε στην ΚΟΕ για τη δεύτερη θέση, αφού τη μία έχει σίγουρα ο Ρούντι Ρινάλντι.

Ειδικά στους προεδρικούς, η αριστερή πτέρυγα αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τους Τάσο Κορωνάκη, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάσκο, ενώ οι «αμιγώς τσιπρικοί» των προεδρικών από τους Αριστείδη Μπαλτά , Πάνο Σκουρλέτη, Ερμίνα Κυπριανίδου. Γραμματέας θα είναι και πάλι ο Δημήτρης Βίτσας. Από την πλευρά της μειοψηφίας οι τρεις από τους επτά θα είναι οι Π. Λαφαζάνης, Σόφη Παπαδόγιαννη και Αντ. Νταβανέλλος.