«Ελπίζω η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων και όσων ζουν εκτός Ελλάδας, από τη μεριά της κυβέρνησης, να μην γίνεται μόνο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων. Δεν πρέπει να αξιοποιούμε ένα θέμα που ενδιαφέρει τόσο πολύ τους απόδημους, μόνο για προσωρινά επικοινωνιακά οφέλη», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική  εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1 και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τοποθετηθεί εμπράκτως και σαφώς υπέρ της ψήφου των αποδήμων, ήδη από το 2018, με συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνεται σε διάταξη του ν. 4555. Η ΝΔ αντίθετα, πέραν μιας γενικής πολιτικής τοποθέτησης, δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά συλλέγει ακόμη προτάσεις ώστε να καταλήξει σε μία τοποθέτηση και εξαντλείται σε κινήσεις τακτικής. Επίσης, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η πρόταση του κόμματός του, μέσα από τις επεξεργασίες της διακομματικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, αποτελεί πλέον τη βάση της συζήτησης, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών έχει αποδεχτεί την πρόταση για την εκλογή βουλευτών Επικράτειας με κλειστό κατάλογο, την ψήφο με κάλπες σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού κ.ά..

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα, απάντησε: «Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των Βαλκανίων αποτελούσε στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε αυτό το δρόμο, καθώς και τη δυνατότητα ειρήνης, προόδου και δημοκρατίας για την περιοχή. Πλέον, η πατριδοκαπηλία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα, διαψεύδεται πλήρως, καθώς τώρα θα υποχρεωθεί να υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι σημαντικές πιέσεις που ασκούνται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σήμερα, εξαιτίας πολιτικών λαθών και καθυστερήσεων των Ευρωπαίων ηγετών, ειδικότερα το νέο μέτωπο πολέμου στη Συρία, η άρνηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και η πιθανότητα δημιουργίας αστάθειας στη γείτονα, με τυχόν εκλογή του VMRO, του συντηρητικού κόμματος, δεν είναι καλές εξελίξεις για την Ελλάδα».