Μια ακόμη τάση ετοιμάζεται να αποκτήσει λίαν συντόμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποτελείται από πρόσωπα που πρόσκεινται στο επονομαζόμενο προοδευτικό κέντρο – και όχι στη Δεξιά όπως υποστηρίζουν κάποιοι εντός του κόμματος που τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Μέλη της θα είναι μια σειρά από στελέχη που ανήκαν κάποτε στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στην πορεία έκριναν σκόπιμο να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τάση θα απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τον βουλευτή Λάρισας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλη Κόκκαλη, την τέως υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη που είχε κατέλθει ως υποψήφια στη Μαγνησία αλλά δεν εξελέγη και τον πρώην γενικό γραμματέα των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Μοίρα.

Η Έλενα Κουντουρά που επίσης έχει καταβολές από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και παλαιότερα από τη Νέα Δημοκρατία, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την ίδια ζέση ώστε να συμμετάσχει στην ομάδα που σημειωτέων, βρίσκεται εις γνώσιν του τέως πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς δεν αποθαρρύνει την τάση αλλά θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα της διεύρυνσης που επιχειρεί να δημιουργήσει με απώτερο στόχο να προσελκύσει μελλοντικά και ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς.