Ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε συνέντευξή του τονίζει ότι με την υιοθέτηση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του «κατάπτυστου ψηφίσματος» για την «ευρωπαϊκή μνήμη και το μέλλον της Ευρώπης», «επιβεβαιώνεται συνολικά ο ρόλος του ευρωκοινοβουλίου ως «λαγού» στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, αντιδραστικών κι αντικομμουνιστικών κατασκευασμάτων».

Αναφέρει ότι πρόκειται για «αντιστόρητο ξαναγράψιμο της Ιστορίας που προκλητικά εξομοιώνει τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού» και επισημαίνει ότι «το ψήφισμα πάει ακόμα παραπέρα, με τροπολογία ενός Γερμανού Πράσινου ευρωβουλευτή, που πρόσθεσε την επικίνδυνη αναφορά που επιχειρεί να τσουβαλιάσει τα ΚΚ με τα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα, ως δήθεν “κόμματα που εξυμνούν τον ολοκληρωτισμό” προτείνοντας την απαγόρευση λειτουργίας τους».

«Το ψήφισμα ισχυρίζεται με θράσος ότι κομμουνισμός και φασισμός αποτελούν μορφές ολοκληρωτισμού, όμως ο φασισμός αποτελεί γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, μορφή διαχείρισής του, εξ’ ού και η κοινή οικονομική τους βάση, η εξουσία των μονοπωλίων, την οποία μόνο ο σοσιαλισμός ανατρέπει, ο πιο συνεπής πολέμιος του φασισμού και του καπιταλισμού που τον γεννά», υπογραμμίζει.

Ο Κ. Παπαδάκης μιλά στο Πρακτορείο για τις διώξεις και την απαγόρευση ΚΚ σε χώρες της Αν. Ευρώπης και της Βαλτικής «με τις πλάτες της κατά τα άλλα “υπερασπίστριας των ελευθεριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνει, ακόμα, ότι «με υψηλά ποσοστά ως και 60% οι λαοί, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, παρά την αντικομμουνιστική υστερία και λάσπη, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα αστικά ΜΜΕ, παρά τα ως και 150.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η ΕΕ κάθε αντικομμουνιστική εκδήλωση από το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα “Ευρώπη για τους πολίτες”, δηλώνουν ότι νοσταλγούν το σοσιαλισμό, θαυμάζουν τους ηγέτες του, θυμούνται, συγκρίνουν κι αναγνωρίζουν την υπεροχή του σε σύγκριση με την βαρβαρότητα του καπιταλισμού που ζουν σήμερα».

Στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλά για την «προκλητική αποσιώπηση» στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «της Συμφωνίας του Μονάχου του ’38 που παραχώρησε στη Γερμανία εκτός από τη Σουηδία και την Τσεχοσλοβακία», για την επιχείρηση καθιέρωσης της «ανιστόρητης τοποθέτησης που θεωρεί ότι η αιτία ξεσπάσματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν δήθεν το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροφ», καταθέτει σειρά ιστορικών στοιχείων για την «καταγεγραμμένη ιστορικά επιδίωξη των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και Γαλλίας να στρέψουν τον Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ, ως “προπυργίου της Δύσης ενάντια στον μπολσεβικισμό”» και τονίζει, «η ιστορική παραχάραξη, προσκρούει και συντρίβεται μπροστά στην ιστορική αλήθεια που την έγραψαν οι ίδιοι οι λαοί με το αίμα τους».

Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρει ακόμη ότι «ο αντικομμουνισμός δεν είχε ούτε έχει διαχρονικά καμία σχέση με την έννοια της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία το ΚΚΕ την επιδιώκει», προσθέτοντας ότι ο αντικομμουνισμός που «βασίζεται στο ψέμα, το αναποδογύρισμα της ιστορικής αλήθειας, στην προβοκάτσια αποτελεί συνολικότερο σήμα κινδύνου για το λαό μας και σινιάλο για ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, συνολική περιστολή όσων ελευθεριών έχουν μείνει ακόμα όρθιες στη δικτατορία του κεφαλαίου, τον καπιταλισμό».

Στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Παπαδάκης μιλά για τη σημασία των διαφοροποιήσεων και αντιδράσεων από ευρωβουλευτές και όχι μόνο των πολιτικών ομάδων που υιοθέτησαν το ψήφισμα.

Αναφέρεται στην καταδίκη του ψηφίσματος από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» τονίζοντας ότι «το μέτωπο ενάντια στον αντικομμουνισμό είναι διαρκές και το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του στην ευρωβουλή, τη Βουλή, αλλά κυρίως μέσα στο λαό για να πάρει αυτός αποφασιστική απάντηση, να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη απέναντι σε απαγορεύσεις ΚΚ, στις διώξεις σε βάρος στελεχών τους, καταγγέλλοντας τις απαγορεύσεις κομμουνιστικών συμβόλων, τις καταστροφές μνημείων κλπ».

«Το Κόμμα μας πρωτοστατεί, επίσης, στην μαχητική απάντηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβει νέες δυναμικές πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση» καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.