Βρούτσης για Αναπτυξιακό: Νομοσχέδιο-τομή υπέρ των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 του μήνα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:59
12/09/2019
Βρούτσης για Αναπτυξιακό: Νομοσχέδιο-τομή υπέρ των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων
4
loading

Μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο - τομή στην αγορά εργασίας χαρακτήρισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας σε γραπτή του δήλωση πως είναι υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων, της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας στην αγορά εργασίας».

Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνονται και διατάξεις του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων, ενώ, ταυτόχρονα, εναρμονίζεται η εγχώρια με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική.

«Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζόμενων. Διασφαλίζουμε την πληρότητα και την διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων. Στηρίζουμε τον υγιή και αντιπροσωπευτικό συνδικαλισμό. Εισάγουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων με ηλεκτρονική ψήφο τόσο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της διοίκησης, όσο και στη λήψη αποφάσεων για απεργία» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, σημειώνει: «Εισάγουμε μέτρα για την καταπολέμηση της υποδηλώμενης εργασίας. Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης, με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως της αποτροπής των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Επιχειρούμε ένα πρώτο σημαντικό, καινοτόμο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της υποδηλώμενης εργασίας, το οποίο έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι αναβαθμίζεται και διευρύνεται ο ρόλος του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης.

«Αυστηροποιούμε το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης. Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας. Το συγκεκριμένο μητρώο θα αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους και επαναληπτικούς ελέγχους. Στηρίζουμε τους συνεπείς επιχειρηματίες. Διασφαλίζουμε τη διαφάνεια στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Γεροτσολιας

  κανεις δεν σας πιστευει μετα απο ενα μηνα στην εξουσια ψευτες

  1. avatar Γεροτσολιας

   Να δω ποτε θα παρεις μεταγραφη, καλπινα! Γεροτσολιας

   1. avatar Γεροτσολιας

    Μουσια με το κιλο, κι αξυριστη γραβατα ειστε!!!

 2. avatar Τζίμης το λαμόγιο

  Για τις συλλογικές συμβάσεις κανένα σχολίο κυριε υπουργε, για τις ειδικες οικονομικες ζώνες τα συγχρονα κάτεργα τίποτε?Οτι γυρναμε πισω καμμια πενηνταριά χρόνια? Ο Κουλης έλεγε προεκλογικα οτι θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό σε ποσοστο διπλάσιο απο τον ρυθμό αναπτυξης και μαλιστα στο παραδειγμα που εφερνε, ελεγε ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4% (τρομάρα του) η αυξηση του κατωτερου μισθού θα ήταν 8% (αυτό το έλεγε για να φαινεται περισσοτερο απο του ΣΥΡΙΖΑ που ειχε σκοπο για αυξηση 7% το 2020 χωρις προυποθέσεις). Το προβλέπει αυτο στο νομοσχέδιο?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει